Az afrikai klubfoci királya és az ír vasember

Az afrikai klubfoci királya és az ír vasember

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1000. pontját jegyezhette fel edzőként David Moyes a vasárnapi Manchester United-Arsenal angol bajnokin. A skót tréner a kerek pontszámot a Preston North End, az Everton és a Manchester United kispadján hozta össze 634 mérkőzés alatt. Az 1-0-ra megnyert mérkőzésen jubilált a manchesteriek rutinos védője, Patrice Evra is, aki a 250. mérkőzését játszotta a Premier League-ben. Az angol bajnokságban csak két francia játékos jegyez több meccset Evránál: Patrick Vieira és Thierry Henry.

Zsinórban 100. Premier League-mérkőzésén lépett pályára a hétvégén Jonathan Walters, a Stoke City támadója. Az ír csatár jelenleg az egyetlen olyan futballista az angol élvonal mezőnyében, aki az elmúlt száz fordulóban egyetlen bajnokiról sem hiányzott. Walters a jubileumot stílusosan ünnepelte: ő szerezte csapata első találatát a Swansea elleni, 3-3-ra végződő találkozón. A mérkőzésen betalált a Stoke-nál Stephen Ireland is, a középpályás ezzel megszakította 680 napja tartó gólcsendjét a Premier League-ben.


43 év elteltével ismét bajnoki címet szerzett Norvégiában a Strömsgodset. A kék-fehér alakulat vasárnap, a bajnokság utolsó fordulójában szerezte meg története második aranyérmét a Haugesund 4-0-s kiütésével. Norvégiában csupán egy olyan csapat volt eddig, amelynek hosszabb ideig kellett várnia két bajnoki elsőség között: az SK Brann 1963 után legközebb 2007-ben végzett a tabella első helyén.


8. Bajnokok Ligája-elsőségét ünnepelhette a hétvégén Afrikában az Al Ahly. Az egyiptomi sztárcsapat a BL-döntőben a dél-afrikai Orlando Pirates együttesét győzte le 2-0-ra. Az Al Ahly már ezt megelőzően is a sorozat rekordbajnoka volt, de újabb sikerével már három egységnyire elhúzott elsőszámú üldözőjétől, az ősi rivális Zamalektől. A vasárnapi mérkőzés, és egyben a szezon egyik hőse az egyiptomiak első gólját szerző Mohamed Aboutrika volt. A 35 éves támadó öt találatával az idei sorozat gólkirálya lett, és nem mellesleg ötödik alkalommal hódította el a legrangosabb afrikai klubserleget.


8. bajnoki címét gyűjtötte be zsinórban a BATE Boriszov Fehéroroszországban. A tíz elsőségével a liga legeredményesebb csapatának számító gárda két fordulóval a bajnoki zárás előtt biztosította be az újabb aranyérmét. Bár a boriszoviak az elmúlt években is kitűntek a mezőnyből, idén végképp nem fért kétség ahhoz, hogy ők a legjobbak: a mezőnyben a BATE lőtte a legtöbb (58), és kapta a legkevesebb (23) gólt. Kevésbé nyújtott meggyőző teljesítményt az 1999 után ismét bajnoki elsőséget ünneplő Zalgiris Vilnius Litvániában. A fővárosiaknak annak ellenére is sikerült elcsípniük negyedik bajnoki címüket, hogy az utolsó öt fordulóban nem tudtak győzni. Szerencséjükre azonban legfőbb üldözőjük, az Atlantas Klaipeda is megbotlott az utolsó körben, így két pont megmaradt a szezon első felében felhalmozott tetemes előnyükből.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább