Száz tucat angol játékos, négyszáz mexikói gól

Száz tucat angol játékos, négyszáz mexikói gól

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1200 - összesen ennyi játékos szerepelt már az angol válogatottban a csapat 1870-es megalapítása óta. A jubileumi számot az angolok a Chile elleni felkészülési találkozón érték el, mikor az újonc Jay Rodriguez a meccs 57. percében beszállt a játékba. Rodriguez így olyan elődök nyomába lépett, mint az 1100. válogatott Gareth Barry, vagy az ezredik Neil Webb. A hazai ünnep azonban pénteken elmaradt: Chile 2-0-ra győzött a Wembleyben, ami azt jelenti, hogy az angolok zsinórban a negyedik meccsükön sem tudtak gólt rúgni a dél-amerikai együttesnek (utolsó góljukat még 1953-ban lőtték a chileieknek). Ilyen rossz sorozatot eddig csak egy csapat ellen produkáltak a háromoroszlánosok: Svédország kapuját 1979 és 1989 között ugyancsak négy meccsen egyszer sem tudták bevenni. Kedden aztán újabb hidegzuhany érte az angol szurkolókat: kedvenceik Németországtól is vereséget szenvedtek a legendás londoni arénában. Két évtized után ez volt az első eset, hogy Anglia két egymást követő mérkőzésen is vesztesen hagyta el a pályát.

74 rúgott góljával új ligarekordot állított fel a bajnoki címét a múlt héten bebiztosító Cruzeiro a brazil élvonalban. A bajnokság 2006-os átszervezése óta még soha egyetlen csapat sem jutott 74 gólig egy szezon alatt, a csúcsot 73 találattal éppen a Belo Horizonte-i együttes tartotta, még 2007-ből. A Cruzeiro akkor csak az ötödik helyen végzett, ezúttal viszont már négy fordulóval a bajnoki zárást előtt megszerezte az aranyérmet - története során a másodikat. Marcelo Oliveira együttese ráadásul a hátralévő fordulókban újabb rekordot dönthet meg: a gárda jelenleg 75 ponttal áll a bajnoki tabella élén, ami csupán három egységgel marad el a Sao Paulo abszolút csúcsától.


29. gólját is belőtte az ausztrál válogatott mezében Tim Cahill. A New York Red Bulls támadója ezzel beérte az ausztrál örökranglista éllovasát, Damian Morit. Cahill a Costa Rica elleni barátságos találkozón a cserepadról beállva szerezte meg csapata győztes gólját. A 33 éves csatárnak a 29 találat begyűjtéséhez csupán 65 válogatott mérkőzésre volt szüksége, tehát statisztikailag majdnem minden második meccsén eredményes volt. A mérkőzésen ünnepelhetett az ausztrálok veterán védője, Lucas Neill is, aki rekordnak számító 61. alkalommal viselte az együttes csapatkapitányi karszalagját.


5 válasz nélkül maradt gólt vágott Uruguay pénteken Jordániának az interkontinentális pótselejtezők első felvonásán. A fölrészek közti play-off meccsek történetében ez a valaha volt legnagyobb arányú idegenbeli siker. Az uruk egy 79 éve fennálló rekordot adtak át a múltnak: 1934-ben Egyiptom Palesztinát győzte le 3-0-ra idegenben a világbajnoki szereplésért vívott találkozón. Uruguay emellett zsinórban a negyedik interkontinentális pótselejtezőjét nyerte meg, amivel egalizálta az ausztrálok 1994 és 2006 között felállított csúcsát. A másik interkontinentális összecsapáson Mexikó 5-1-re kiütötte Új-Zélandot. Az El Trí öt éve nem nyert ekkora különbséggel tétmeccset hazai pályán. A találkozón - Raúl Jiménez jóvoltából - a mexikóiak megszerezték történetük 400. vb-selejtezős gólját. Ez jelenleg egyedülálló teljesítmény a világ futballjában.


a fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább