Buffon ötszázadik mérkőzése, Robben századik gólja

Buffon ötszázadik mérkőzése, Robben századik gólja

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



500. mérkőzését játszotta le vasárnap Gianluigi Buffon a Serie A-ban. A Juventus világbajnok kapusa 18 évvel és négy nappal a debütálása után érte el a csodálatos jubileumot, amit egy Livorno elleni 2-0-s győzelemmel ünnepelt meg. Buffon az 500 meccsből 332-t a Juventus kapujában állva vívott meg, és 145 alkalommal meg is őrizte a zebrák kapuját a találattól. A veterán hálóőr kiegyensúlyozott teljesítménye a csapat eredményein manapság is meglátszik: a Juventus utolsó öt mérkőzését úgy nyerte meg az olasz élvonalban, hogy még gólt sem kapott. Nem zárt ilyen jó hetet a Napoli, amely a 13. fordulóban elveszítette 16 mérkőzés óta tartó hazai veretlenségét. A nápolyiaknak 1990 óta ez volt a leghosszabb ilyen sorozatuk. A sors fintora, hogy a nagy menetelésnek éppen az a Parma vetett véget, amely ezt megelőzően még nem nyert idegenbeli meccset a szezonban. És hogy a történet még teljesebb legyen: a vendégek a három pontot Antonio Cassano 100. Serie A-találatával zsebelték be.

100. bajnoki gólját jegyezhette fel pályafutása során Arjen Robben a hétvégi Dortmund-Bayern München (0-3) német bajnoki rangadón. A holland szélső a gólokat négy ország öt különböző csapatában hozta össze: 49-szer volt eredményes a Bayern mezében, 11-szer a Real Madridnál, 15-ször a Chelsea-nél, 17-szer a PSV-nél, és nyolcszor a Groningennél. Robben éppen a Dortmund és a Bayern 100. egymás elleni találkozóján jubilálhatott, azon a mérkőzésen, amelyen megszakadt a bajorok 2010 februárja óta tartó nyeretlensége a sárga-fekete rivális ellen.


8 ország válogatottja ünnepelhetett eddig világbajnoki címet, és most az összes vb-győztes ország ott lesz a 2014-es brazíliai tornán. Utoljára az első kiírás győztese, Uruguay váltotta meg a jegyét Brazíliába a Jordánia elleni interkontinentális pótselejtező sikeres megvívásával. Mindez azt jelenti, hogy a jövő évi vébén hat dél-amerikai ország válogatottja fog versenybe szállni a színarany trófeáért. A CONMEBOL-zónából korábban csak egyszer kvalifikálta magát ilyen sok csapat a vébére: az 1930-as, első világbajnokságon hét latin-amerikai együttes vett részt. Az interkontinentális selejtezőkön eldőlt az is, hogy a jövő évi világbajnokságon csupán egy újonc lesz: Bosznia-Hercegovina. Érdekesség, hogy a világbajnoki mezőnyben csak nyolc olyan csapat fog versenyezni, amely nem vett részt a legutóbbi tornán, Afrikából pedig pontosan ugyanaz az öt csapat kvalifikálta magát a brazíliai világeseményre, mint a négy évvel korábbi dél-afrikaira.


6 válasz nélkül maradt gólt kapott a hétvégén a Tottenham a Manchester Citytől az angol bajnokságban. A londoni csapat története során eddig csak kétszer szenvedett ilyen súlyos vereséget a Premier League-ben: 1993-ban a Sheffield Unitedtől (6-0), majd három évvel később a Newcastle-től (7-1). A nagyarányú győzelemmel a Manchester City szintén egalizált egy korábbi rekordot. Az égszínkékek első hat hazai bajnokijukon 26 gólt termeltek - ilyen mutatókkal legutóbb 1935/36-ban a végül bajnoki címet szerző Sunderland rendelkezett csak az angol élvonal történetében. De ami még ennél is figyelemreméltóbb: a City idén a hazai meccsein több gólt jegyezhetett fel, mint bármely másik Premier League-együttes az összes (tehát a hazai és idegenbeli) találkozóján. A mérkőzésen emellett megszületett a Manchester City történetének leggyorsabb PL-gólja: Jesus Navas a találkozó 17. másodpercében szerzett vezetést csapatának, megdöntve ezzel Geovanni 2007-ben felállított 30 másodperces csúcsát.


4 gólt vágott Carlos Vela a Celta Vigónak a Real Sociedad legutóbbi, 4-3-ra végződő bajnoki meccsén. Idén Vela az első olyan játékos az öt topliga mezőnyében, aki egy mérkőzésen négy gólig jutott. A mexikói teljesítménye azért meglepő, mert a játékos utolsó nyolc bajnoki fellépése alkalmával nem tudott gólt lőni, sőt, legutóbbi 14 mérkőzésén is mindössze egyszer talált a kapuba. Spanyolországban ezen a héten is remekelt a Barcelona, amely a Granada 4-0-s legyőzésével zsinórban a 23. hazai bajnokiját nyerte meg. Ennél jobb sorozatot csak egyszer produkált fennállása során a katalán együttes: 1958 és 1960 között, amikor sorozatban 39 hazai mérkőzésén szerezte meg a begyűjthető maximális pontot.


Forrás: FIFA

(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább