Cech klubrekordja, Afrika királyai és az edzőbuktató tini

Cech klubrekordja, Afrika királyai és az edzőbuktató tini

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1360 pernyi gólcsend után végre betalált bajnoki mérkőzésen M'Baye Niang, a Milan fiatal támadója. A tehetséges csatár azonban nem a Serie A-ban törte meg a rossz sorozatát, hanem már a Ligue 1-ben, a hosszú góltalanság (1105 perc az olasz élvonalban) miatt ugyanis a Milan január elején kölcsönadta a játékost a Montpellier-nek. Niang a sztárokkal teletűzdelt Monaco kapuját vette be a pénteki bajnokin, és góljával pontot is mentett új csapatának. A francia támadóval ellentétben Zlatan Ibrahimovicnak nincs problémája a góllövéssel. A svéd zseni a PSG Brest elleni, 5-2-re megnyert bajnokiján belőtte harmadik párizsi mesterhármasát, így utolsó 19 tétmeccsén már 28 gólnál jár.

209. meccsét hozta le kapott gól nélkül a Chelsea kapujában Petr Cech, és ezzel a cseh portás új klubrekordot állított fel. A kékek Hull City elleni találkozója előtt a rekordot még Peter Bonneti tartotta, aki 1959 és 1979 között védte a csapat kapuját. A 209 meccsből Cech 150-et az angol élvonalban játszott le, így már csak 20 bajnokit kell megúsznia kapituláció nélkül ahhoz, hogy megdöntse David James Premier League-csúcsát is. A Hull City elleni 2-0-s siker alkalmával ünnepelhetett a londoniak egy másik játékosa, Fernando Torres is. A támadó Pepe Reina, Mikel Arteta és Cesc Fábregas után a negyedik olyan spanyol játékos lett, aki legalább 200 mérkőzésen szerepelt a Premier League-ben.


4 gólt még soha egyetlen játékos sem lőtt egy mérkőzés alatt a Milannak - egészen vasárnapig. Ekkor ugyanis a Sassuolo tinije, Domenico Berardi négyszer mattolta Christian Abbiatit, 4-3-as győzelemre vezetve ezzel együttesét. Berardi a meccs napján 19 éves, 5 hónapos és 11 napos volt, nála fiatalabban csak a legendás Silvio Piola lőtt mesternégyest az olasz élvonalban, még 1931-ben. A négy találattal Berardi 11-re tornászta fel a bajnoki góljainak számát, ami 14 mérkőzésen egészen kiváló teljesítmény: tavaly 37 találkozón lőtt ugyanennyit, és már azzal is kiérdemelt egy kiváló szerződést a Juventusnál (a zebrák később visszakölcsönözték a Sassuolónak). Ami a Milant illeti: a rossonerók 12 év után buktak el egy bajnokit 2-0-s előnyből; az újabb kudarc pedig Massimiliano Allegri vezetőedző állásába került.


3. egymást követő évben választották meg Afrika legjobb játékosának Yaya Tourét. A Manchester City középpályásán kívül korábban csak Abedi Pele (1991-93) és Samuel Eto'o (2003-2005) tudott triplázni a voksoláson. Touré újabb sikerével az örökranglistán is nagyot ugrott előre, a fentebb említett, négy-négy elsőséget számláló duón kívül már csak a három győzelemmel és négy harmadik hellyel rendelkező George Weah előzi őt meg. Folytatta egyedülálló sorozatát az afrikai díjkiosztón Mohamed Aboutrika is, aki negyedszerre kapta meg a legjobb Afrikában játszó futballistának járó kitüntetést. Aboutrikán kívül ezt a díjat még soha senki nem kapta meg egynél többször...


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább