Juve-rekord, Eto’o-mesterhármas és Rémy kettesei

Juve-rekord, Eto’o-mesterhármas és Rémy kettesei

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



700. mérkőzését játszotta le múlt csütörtökön Xavi a Barcelona színeiben, a Getafe elleni kupameccsen. A középpályás már a jubileumi találkozót megelőzően is rekordernek számított a katalán klubnál, jelenleg 112-vel számlál több mérkőzést, mint legközelebbi kihívója, Carles Puyol. Xavi a hosszú szolgálat alatt összesen 22 nagy trófeát gyűjtött be a csapattal, ami szintén klubrekord, a Barcelona történetében senki más nem szerzett ennyi elismerést. Az irányító az 1998-as, Mallorca elleni debütálása óta nyert hat spanyol bajnoki címet, két spanyol kupát, hat spanyol szuperkupát, három Bajnokok Ligáját, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnokságot. A gránátvörös-kékek hatosát azonban nemcsak a klubhűsége és a trófeái miatt lehet példaképpé állítani a következő generáció számára, hanem a sportszerűsége miatt is: Xavi a 14 éves pályafutása alatt még egyetlen piros lapot sem kapott.

100. győztes Premier League-meccsét könyvelhette el José Mourinho a Chelsea Manchester United elleni 3-1-es sikere alkalmával. A portugál tréneren kívül eddig csupán 14 másik edzőnek sikerült legalább száz győzelmet szereznie az angol élvonalban. Mourinho azonban mindenkinél gyorsabban, mindössze 142 PL-meccsel a háta mögött érte el a bűvös százas határt - a korábbi rekordot Sir Alex Ferguson 162 találkozóval tartotta. Az emlékezetes Chelsea-siker kulcsfigurája mégsem Mourinho, hanem a három gólt szerző Samuel Eto'o volt. A kameruni támadó előtt utoljára Seamus O'Connell tudott mesterhármast lőni a Manchester Unitednek a Chelsea-játékosok közül, még az 1954/55-ös szezonban. Ez volt az az idény, amelynek végén a londoniak megszerezték első bajnoki címüket. A hétvégén produkált egy érdekes statisztikát Angliában a Newcastle United is: a szarkák francia támadója, Loic Rémy megszerezte a Premier League történetének 2222. gólját. Mindezt a 22. PL-idény 22. fordulójában.


18 győzelem, 20 forduló alatt - ez a Juventus mérlege jelenleg az olasz bajnokságban. A Serie A 85 éves fennállása óta még soha, egyetlen csapat sem nyitotta ilyen szenzációs mutatókkal a szezont, és az öt európai topligában is csupán a Chelsea (2005/06) és a Barcelona (2010/11) tudott eddig felmutatni hasonló eredményt. A zebrák ráadásul utolsó öt meccsüket egyaránt úgy nyerték meg, hogy mindegyiken legalább három gólt lőttek - erre 1960 májusa óta először volt példa a torinói klubnál.


3 év, tíz hónap és két hét után megszakadt a Lyon női csapatának veretlensége a francia bajnokságban. A címvédőt szombat este a PSG hölgyei győzték le, három pontra csökkentve ezzel a listavezető mögötti hátrányukat a tabellán. A sors iróniája, hogy a 87 meccses veretlenségnek éppen egy korábbi Lyon-ikon, Laura Georges gólja vetett véget. A 29 éves középhátvéd 2013 nyarán igazolt Párizsba a lyoniaktól hat bajnoki címmel, és két BL-győzelemmel a zsebében.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább