Véget ért a Barca uralkodása, százéves rekord dőlt meg a Celticnél

Véget ért a Barca uralkodása, százéves rekord dőlt meg a Celticnél

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1035 perce, azaz 11 mérkőzés óta nem kapott gólt Fraser Forster a Celtic kapujában bajnoki mérkőzésen, amivel az angol portás új klubrekordot állított fel. Forster a klublegenda, Charlie Shaw 100 éves csúcsát adta át a múltnak: Shaw az 1913/14-es idényben tíz bajnokit hozott le kapott gól nélkül. A 25 éves portás emellett közel került ahhoz is, hogy Shaw egy másik rekordját is megdöntse, vagy legalábbis beállítsa: Forster az összes tétmeccset tekintve már 12 mérkőzés óta nem kapitulált, és ha ez a szombati, Aberdeen elleni kupameccsen is így marad, beéri az örökrangsor élén a nagy elődöt. Persze az abszolút rekordok tekintetében még Forsternek is van hova fejlődnie. A skót rekord jelenleg 1196 perc kapott gól nélkül (Chris Woods), a bajnoki meccseken felállított világrekord 1311 perc (Edwin van der Sar), az abszolút világcsúcs pedig 1816 perc. Utóbbit a Vasco de Gama portása, Mazaropi produkálta 1977 és 1978 között.

59 fordulót követően lecsúszott a Barcelona a spanyol bajnoki tabella éléről. Az 59 mérkőzéssel is óriási spanyol rekordot felállító katalánokat a Valencia és az Atlético Madrid közös erővel taszította le a trónról. A Turia-partiak szombaton 3-2-es győzelmet arattak a Nou Campban, míg a matracosok másnap 4-0-ra legázolták a Real Sociedad együttesét, és ezzel - az 1996/97-es szezonban bemutatott duplázásuk óta először - élre álltak a tabellán. A váratlan vereséggel a Barcának megszakadt egy 25 hazai bajnoki mérkőzés óta tartó győzelmi szériája, és egy 31 hazai bajnoki óta tartó veretlenségi sorozata is: A Valencia előtt utoljára 2012 áprilisában a Real Madrid tudott győzni a barcelonai szentélyben (1-2), majd fél évvel később ugyancsak a királyi gárda rabolt pontot a katalánok otthonából (2-2). Gerardo Martinónak mindezek ellenére egy apró örömre is volt oka szombat este: Lionel Messi 126 napnyi gólcsend után ismét betalált a bajnokságban.


3 gólt vágott Wesley Sneijder a Galatasaray Bursaspor elleni 6-0-ra megnyert bajnokiján. Bármily furcsa is, a 29 éves irányítónak ez még csak a második mesterhármasa volt karrierje során. Az elsőt még hét évvel ezelőtt az Ajax színeiben érte el, egy 4-1-es Feyenoord elleni rangadón. Érdekesség, hogy a vasárnapi mérkőzést megelőző hét bajnokin Sneijder csupán egyszer volt eredményes. Ami pedig a Galatasarayt illeti: a sárga-piros gárda a 6-0-val a legnagyobb arányú győzelmét aratta a szezonban, és 2008 februárja óta először jutott hat gólig egy találkozón (hat évvel ezelőtt a Manisaspor együttesét tömték ki 6-3-ra a fővárosiak).


2 különböző dél-koreai játékos, Pak Dzsu-Hu és Ku Dzsa-Csul góljaival győzte le 2-0-ra a Mainz a Freiburgot szombaton a Bundesligában. A mainziak ezzel kisebb történelmet írtak: a német élvonal történetében először esett meg, hogy egyazon találkozón két futballista is eredményes volt a távol-keleti országból. Komolyabb mértékben írta át a históriáskönyveket a Bayern München, amely a Frankfurt 5-0-s kiütésével az első csapat lett a Bundesliga történetében, amely 19 forduló alatt 17 győzelmet gyűjtött össze. A hétvége vesztese Németországban a Hamburg volt. A vörös nadrágosok zsinórban a negyedik bajnokijukon kaptak három, vagy annál több gólt, így egalizáltak egy 40 éves negatív klubrekordot. A csapat emellett sorozatban az ötödik mérkőzését veszítette el a bajnokságban, amire 1970 óta nem volt példa.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább