Balotelli bombái és a Bundesliga szupercseréi

Balotelli bombái és a Bundesliga szupercseréi

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



338-ra tornázta fel a Barcelona színeiben szerzett góljainak számát a múlt héten Lionel Messi, és ezzel rögtön két újabb rekordot is behúzott a már meglévő gólcsúcsai mellé. A négyszeres aranylabdás a rekordok döntögetését szombaton, a Rayo Vallecano elleni bajnokin kezdte meg, ahol kétszer is eredményes volt, így az Athletic Bilbao legendáját, Telmo Zarrát megelőzve már ő az a játékos, aki egyazon klub színeiben a legtöbb gólt szerezte Spanyolországban (Zarra a baszkokkal 335 gólig jutott). Messi aztán szerdán a Bajnokok Ligájában is betalált, immáron 66. alkalommal. A legrangosabb európai kupában ennyi gólt eddig csak Raúl González hozott össze egyazon csapat mezében (a gólrekorder Raúl a Real Madriddal 66, a Schalkéval pedig 5 gólig jutott). Messi egyébként a Rayo elleni duplával egy másik rangsorban is beérte Raúlt: jelenleg mindkét játékos 228 spanyol bajnoki találatot jegyez, ami az örökranglista harmadik helyéhez elegendő. Ebben a rangsorban Messi a madridiak egy másik legendáját, Alfredo Di Stéfanót utasította maga mögé.

17 másodperc - mindössze ennyi időre volt szüksége a Borussia Dortmund szupertehetségének, Milos Jojicsnak ahhoz, hogy megszerezze első gólját új együttesében. A 21 éves szerb középpályás a sárga-feketék Frankfurt elleni bajnokijának 68. percében lépett pályára, majd első labdaérintéséből rögtön be is talált. Talán leírni is felesleges: a Bundesliga történetében még soha, egyetlen debütáns sem szerzett ilyen hamar gólt. Remekelt a hétvégén a Braunschweig egyik cserejátékosa, Domi Kumbela is. A kongói támadó a Hamburg elleni bajnokin 1-0-s vendégvezetésnél szállt be a játékba, majd 39 perc elteltével már három gól állt a neve mellett. Kumbela az első kongói futballista, akinek összejött a mesterhármas a Bundesligában, és mindössze a hatodik olyan játékos, aki a cserepadról beállva triplázott. Utoljára egyébként hasonló bravúrt Miroslav Klose mutatott be a Werder Bremen színeiben, még a 2004/05-ös szezonban.


10-0-ra kiütötte vasárnap az Auckland City a Southern United együttesét az új-zélandi bajnokságban. A liga történetének ez a valaha volt legnagyobb arányú győzelme. Az Auckland színeiben nem kevesebb, mint nyolc különböző játékos talált be, ami szintén új csúcs az új-zélandi futballban. A 10-0-s siker azonban rögtön új megvilágításba kerül, ha tudjuk, hogy a Southern United kapuját a találkozón egy debütáns, a mindössze 16 esztendős Josh Dijkstra védte. A magabiztos győzelemmel az Auckland City bejutott a bajnoki rájátszásba, és esélye nyílt, hogy megtörje a városi rivális Waitakere United négy éve tartó egyeduralmát.


5 gólt lőtt már a szezonban Mario Balotelli a tizenhatoson kívülről, ami új rekord a Serie A-ban. A Milan támadója legutóbb a Bologna kapuját vette be egy távoli bombával, 1-0-s győzelemhez segítve ezzel együttesét. Balotellinek nagyon megy a futball, mióta Clarence Seedorf a milánóiak edzője: a csatár a holland vezérletével lejátszott hat mérkőzés közül öt meccsen eredményes volt. Balotelli mellett a hétvége másik főszereplője Olaszországban a Juventus trénere, Antonio Conte volt, aki a századik mérkőzésén ült a torinóiak kispadján, és a 70. bajnoki győzelmét aratta az együttessel. A jubileumhoz egy fantasztikus statisztikai mutató is dukált: a zebrák zsinórban a 12. hazai bajnokijukat nyerték meg, amivel egalizálták a Capello-féle 2005/06-os csapat klubcsúcsát.

 

2 gól mérkőzésenként, ez Zlatan Ibrahimovic mérlege az utolsó öt Bajnokok Ligája-találkozóján. A PSG zsenije kedden a Bayer Leverkusen hálóját terhelte meg két góllal, és tíz találatával megelőzte a góllövőlistán Cristiano Ronaldót. Ibrahimovicnak messze ez a legjobb idénye a BL-ben, a svéd korábbi egyéni legjobbja öt gólt volt egy szezon alatt. A 4-0-s párizsi sikert hozó találkozó más statisztikai érdekességeket is tartogatott: Blaise Matuidi 3. percben lőtt gólja az 500. találat volt, amit francia játékos szerzett a BL-ben. Ennél többet csak a brazil (689) és a spanyol (529) futballisták termeltek eddig az európai elitligában.


Forrás: FIFA


(hb)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább