Sturridge PL-rekordja, és egy 81 meccses menetelés vége

Sturridge PL-rekordja, és egy 81 meccses menetelés vége

, focitipp.hu

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



41 méterről talált be közvetlenül szabadrúgásból Hakan Calhanoglu a Hamburg Dortmund elleni, 3-0-ra megnyert bajnokiján, hozzásegítve ezzel együttesét egy klubrekordot jelentő nyolcmeccses vesztes széria megszakításához. A török középpályás a harmadik szabadrúgás gólját jegyezhette már fel az idény során, ennyit rajta kívül senki más nem lőtt a Bundesliga 2013/14-es szezonjában. Emlékezetes találatok születtek a Hertha és a Stuttgart hétvégi meccsén is. A 2-1-es berlini sikerrel végződő mérkőzésen Levan Kobiashvili 36 évesen és 227 naposan lőtte be a Hertha vezető gólját, amivel ő lett a klub történetének legidősebb gólszerzője, majd Sandro Wagner elhelyezte a berliniek 1500. bajnoki találatát a svábok kapujában. Utóbbival a Stuttgart is jubilált: ez volt az együttes 900. bekapott gólja a német élvonalban.

12 év telt el azóta, hogy a Torino utoljára gólt tudott szerezni a Juventus ellen a torinói városi derbin. A bordó fehérek legutóbb 2002-ben vették be a zebrák kapuját bajnokin, az azóta lejátszott tíz meccsen (15 órányi futball) azonban 0-16-os gólarányt produkáltak. A 16. góljukat a hétvégén attól a Carlos Téveztől kapták meg, aki idén már 14. alkalommal volt eredményes Serie A-mérkőzésen, és ezzel fellépett a góllövőlista élére Giuseppe Rossi mellé. Érdekesség, hogy Juventus-játékos utoljára a 2007/08-as szezonban jutott legalább 14 bajnoki gólig: akkor Alessandro Del Piero 21, David Trezeguet pedig 20 góllal zárt.


8. egymást követő bajnoki mérkőzésén szerzett legalább egy gólt Daniel Sturridge a Liverpool színeiben, a 24 éves támadó ezzel egalizálta Ruud van Nistelrooy Premier League-rekordját. Sturridge legutóbb a hétvégén, a vörösök Swansea elleni 4-3-ra megnyert bajnokiján tudott duplázni, amivel 18-ra tornázta fel szezonbeli góljainak számát (19 mérkőzésen). A korábbi Chelsea-játékost így már csak csapattársa, a gólpasszok rangsorát kilenc assziszttal szintén vezető, 23 gólos Luis Suárez előzi meg a góllövőlistán. Bombaformában lévő csatárainak köszönhetően a Liverpool minden más csapatnál több, összesen 70 gólt termelt már az idény során, a gárda éppen a hétvégi négyessel szorította le az első helyről a Manchester Cityt. Bár a listavezető Chelsea nem szórja így a gólokat (a Mourinho-legénység jelenleg 49 találatnál jár), azért a londoni együttes produkciójáról is érdemes megemlékezni. A kékek szombaton 1-0-ra legyőzték az Evertont, így továbbra is csak 21 bekapott gól áll a nevük mellett, ami a legkevesebb a ligában.


5 év, 3 hónap és 29 nap elteltével ismét vereséget szenvedett hazai bajnoki mérkőzésen a Porto. A portugál címvédőt vasárnap a szezon során meglepően jól teljesítő Estoril gyűrte le egy tizenegyes góllal a Dragaóban. A Porto ezt megelőzően 2008 októberében kapott ki hazai bajnokin, ami egy szenzációs, 81 meccses veretlenséget jelent. A három pont elvesztésével a Porto címvédésének esélyei is jelentősen csökkentek: a sárkányok lemaradása már hét pont az éllovas Benficával szemben. A váratlan vereségnek egyébként volt némi előjele: múlt csütörtökön a Porto kétgólos előnyt szórt el az Európa Ligában az Eintracht Frankfurt elleni hazai fellépése alkalmával (2-2). Ilyen előnyt utoljára nyolc és fél évvel ezelőtt adott ki a kezéből portói gárda az európai porondon.


5 gólt lőtt 67 perc alatt Marcin Robak a Pogon Szczecin Lech Poznan elleni bajnokiján. A Pogon 31 éves támadója egymaga intézte el a hatszoros bajnokot (5-1), és a találkozón gyakorlatilag minden testrészével betalált: szerzett gólt lábbal, fejjel, és még a csípőjével is. A gyakori klubváltásairól elhíresült támadó jelenleg az első idényét tölti Szczecinben, és eddig jóval várakozáson felül teljesít. 23 forduló alatt 15 gólt hozott össze a lengyel bajnokságban, amivel a gólkirályi cím elsőszámú esélyesévé lépett elő.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább