Messi a Barcelona trónján

Messi a Barcelona trónján

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



371. gólját is megszerezte a Barcelona színeiben Lionel Messi, aki ezzel a klub történetének legeredményesebb góllövője lett. Az argentin támadó Paulino Alcantara 1927 óta fennálló 369 gólos csúcsát adta át a múltnak. Messi a Barcelona Osasuna elleni 7-0-ra megnyert bajnokiján írta át a történelemkönyveket, 25. barcelonai triplájával. A négyszeres aranylabdás ráadásul egy másik korszakos rekordhoz is közel került: A bajnokságban eddig 233 alkalommal talált a kapuba, így már csak egy gól hiányzik neki ahhoz, hogy ő legyen a legtermékenyebb idegenlégiós a La Liga történetében. Ezt a címet jelenleg még Hugo Sánchez birtokolja. A 233 találat ahhoz viszont elég, hogy az argentin elmondhassa magáról, az öt topligában jelenleg ő a legeredményesebb aktív futballista, igaz csupán egy góllal előzi meg a Roma ikonját, Francesco Tottit.

85 egymást követő Premier League-mérkőzésen nem ítéltek tizenegyest a játékvezetők a Manchester United ellen - egészen a vasárnapi, Liverpool elleni találkozóig. Az örökrangadón ugyanis a vendégek 43 percen belül három büntetőt is kaptak, amiből Steven Gerrard kettőt értékesített is. A Premier League történetében ez volt a harmadik olyan mérkőzés, amelyen egy csapat ellen három tizenegyest is befújtak. A United végül 3-0-ra elveszítette a találkozót, ami azt jelenti, hogy David Moyes együttese idén már az ötödik bajnokiját bukta el az Old Traffordon. Ez pontosan annyi, mint ahány hazai meccset a csapat az előző három szezonban összesen elveszített. Ami pedig a Liverpoolt illeti: a vörösök már 76 gólt termeltek idén a bajnokságban, és a PL mezőnyében már csak ők veretlenek a 2014-es naptári évben. Érdekesség, hogy az angol élvonal történetében 46 olyan szezon is volt, amikor a bajnoki címet begyűjtő együttes 76 rúgott gól alatt maradt.


Zsinórban 50 veretlenül megvívott bajnoki találkozó - itt tart jelenleg a Bayern München a nagy menetelésben. A Bayern csupán a második olyan együttes az öt topligában, amely elérte az 50 meccses álomhatárt (a másik az AC Milan volt, még a kilencvenes évek elején). A világon jelenleg a bajorok birtokolják a leghosszabb veretlenségi sorozatot, legközelebbi kihívójuk a maldív New Radiant, amely 38 forduló óta őrzi veretlenségét a bajnokságban. A Bayern mindemellett a hétvégi, Leverkusen elleni győzelmével két újabb ligarekordot is megdöntött. A csapat zsinórban a 17. bajnoki meccsét nyerte meg, és a 17. egymást követő Bundesliga-találkozóján lőtt minimum két gólt.


16 görög bajnoki címet szerzett az elmúlt 18 év során az Olimpiakosz, amivel rendesen helyben hagyta üldözőit mind a görög, mind az európai örökrangsorban. A pireusziak sorozatban negyedik, összességében pedig már a 41. bajnoki aranyérmüket szombaton gyűjtötték be, a Panthrakikosz elleni 2-0-s hazai győzelemmel (öt fordulóval a bajnokság vége előtt). Csak az összehasonlítás kedvvért: a görög örökrangsor második helyén a Panathinaikosz áll 20 bajnoki elsőséggel, a kontinentális Európában pedig a Rapid Wien kullog az athéniak mögött 33 aranyéremmel (a harmadik helyen az Ajax, az Anderlecht, a Benfica, a Real Madrid és a Sparta Praha osztozik, 32 bajnoki címmel).


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább