Bajnokok, századosok és a holland csodakapus

Bajnokok, századosok és a holland csodakapus

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



204 egymást követő holland bajnokin védte megszakítás nélkül Jelle ten Rouwelaar a NAC Breda kapuját, amivel a 33 éves portás beállította Ruud Hesp nemzeti rekordját. Hesp 1987 és 1993 között a Fortuna Sittard kapujában írt történelmet, Ten Rouwelaar pedig a 2007/08-as szezon kezdete óta nem hagyott ki egyetlen bajnokit sem (ez jelenleg 18360 percnyi folyamatos játékot jelent). A sors furcsasága, hogy Hesp testközelből nézhette végig a rekordbeállítást, a Breda ellenfele ugyanis a hétvégén az a PSV Eindhoven volt, amelynek jelenleg ő a kapusedzője. Ten Rouwelaar nagyszerű rekordja azonban nem hozott szerencsét a Bredának: a csapat 2-0-s vereséget szenvedett az eindhoveniektől, ami azt jelenti, hogy utolsó 11 bajnokiján egyetlen győzelmet sem tudott összeszedni. Jobban sikerült a szezonzárás a Groningennek, amely szombaton 3-1-es győzelmet aratott a Heracles felett, így 42 éves fennállása óta először nyert hat meccset zsinórban a holland élvonalban.

100. Bundesliga-találkozóján lépett pályára a hétvégén Julian Draxler, a Schalke középpályása. A mindössze 20 éves és 225 napos játékos a Bundesliga történetének legfiatalabb futballistája lett, aki elérte a százmeccses bűvös határt. Ugyancsak a 100. német bajnoki meccsének örülhetett a királykékeknél Klaas-Jan Huntelaar is, aki a jeles alkalmat pályafutása 59. Bundesliga-góljával ünnepelte meg. Draxler és Huntelaar azonban még így csak kezdőnek számít a Nürnberg focistájához, Raphael Schäferhez képest, aki a hétvégén már a 250. Bundesliga-mérkőzését játszotta le csapata színeiben. A rutinos kapust így már csak Thomas Brunner (328) és Andreas Köpke (280) előzi meg a bajorok örökrangsorában.


25. bajnoki címét gyűjtötte be vasárnap Tunéziában az Esperance együttese. A fővárosi klub két fordulóval a bajnokság vége előtt biztosította be az újabb aranyérmét, immáron az ötödiket az elmúlt hat esztendő során. A tuniszi gárda az újabb sikerrel tovább erősítette rekordbajnoki státuszát: legfőbb kihívója, a szintén a fővárosban székelő Club Africain jelenleg tíz bajnoki elsőségnél jár. Mindemellett az Esperance nem áll rosszul a bajnoki címek tekintetében az összafrikai ranglistán sem: a kontinensen 25-nél több bajnoki aranya csak az egyiptomi Al Ahlynak (36) és a szudáni Al Hilalnak (27) van.


3 spanyol csapat is bejutott a két európai kupa döntőjébe: a Bajnokok Ligája fináléjában a Real Madrid és az Atlético Madrid csap össze, az Európa Ligában pedig a Sevilla ért el a végső megmérettetésig. 28 év után ez az első alkalom, hogy az európai kupafináléknak három spanyol résztvevőjük van, korábban 1985/86-ban történt hasonló, de akkor a Barcelona, az Atlético és a Real Madrid három különböző fináléban szerepelt (BEK, KEK, UEFA-kupa). Az idei év abban is különleges, hogy a BEK/BL történetében először küzd meg a döntőben egymással két ugyanabból a városból származó csapat. Bár első ránézésére a döntő esélyesének a kilenc BEK/BL-elsőséggel rendelkező Real Madrid tűnik, érdemes észben tartani, hogy a blancók 12 év óta nem vívtak európai kupafinálét, az Atléticónak viszont öt éven belül az idei lesz a harmadik európai kupadöntője (2010-ben és 2012-ben a matracosok az Európa Ligában értek fel a csúcsra). A legrangosabb európai versenysorozat fináléjában azonban legutóbb 40 évvel ezelőtt láthattuk fellépni a Colchonerókat. Érdekesség, hogy ilyen sok időt még soha egyetlen csapatnak sem kellett várnia az első és a második BEK/BL-döntője között. 


3. bajnoki címének örülhetett zsinórban Olaszországban a Juventus a hétvégén. A zebrák legutóbb nyolc évtizeddel ezelőtt, 1931 és 1935 között tudták három egymást követő évben is elhódítani a Serie A trófeáját. A sikert még édesebbé tette az immáron 30-szoros bajnok torinóiak számára, hogy újabb elsőségüket trénerük, Antonio Conte 100. mérkőzésén ünnepelhették meg - igaz, az Atalanta elleni 1-0-s győzelemre a Roma egy nappal korábbi botlása miatt már nem volt szükségük. A Juventus játékosai közül alighanem Carlos Tévez volt a legboldogabb, aki pályafutása hatodik bajnoki aranyérmét szerezte meg, és mindezt négy ország öt különböző csapatával hozta össze. Jó hete volt a Napoli csatárának, Goran Pandevnek is, aki csapatával szombaton elhódította az olasz kupát, így az utóbbi hat esztendőben már ötödik alkalommal lökhette a magasba a serleget. Ötnél több kupagyőzelme Olaszországban csak egy embernek van: Roberto Mancininek (6).


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább