Sárga? Talán téved, spori!

Sárga? Talán téved, spori!

, focitipp.hu

Egy hete a topligák mészárosaival foglalkoztunk. Most viszont bemutatjuk a példaképeket: következzenek az idény legsportszerűbb játékosai.A ligákra bontást követően kiderül, hogy a bajnokságok féltávjánál Európa legsportszerűbb csapata az olasz AC Milan (az Eintracht Frankfurtnak is azonos pontszáma van, de négy meccsel kevesebbet játszott). Szó mi szó, kell is valami sikerélmény Ancelottiéknak, hiszen a bajnoki címről lassan lemondhatnak. A fair play-versenyben viszont huszonhét pontot gyűjtöttek be, vagyis fordulónként átlagban csak egyetlen egyet � ez pedig meccsenkénti egy sárga lapot jelent. Európában egyébként már csak öt klub büszkélkedhet azzal, hogy egyetlen játékosának sem kellett idő előtt elhagynia a pályát. A jelenleg még piros lap nélküli csapatok: AC Milan, Fiorentina, Eintracht Frankfurt, Hannover és Borussia Mönchengladbach.

A legsportszerűbb játékosok

Sportszerűségi listánk bizonyos szempontból egyoldalú, ugyanis csak a védőjátékosokat vettük figyelembe, hiszen védőként figyelmeztetés nélkül megúszni a mérkőzéseket nagyobb fegyvertény, mint csatárként (bár a Manchester Unitedben például toronymagasan Rooney és Cristiano Ronaldo kapta a legtöbb sárga lapot). A lista szereplői közül kiemelnénk az Everton nigériai védőjét, Yobót, aki már tavaly is felhívta a figyelmet magára azzal, hogy 19 fellépésén csak egy sárgát kapott. Ugyanez igaz a Livorno rutinos bekkjére, Fabio Galantére: tavaly 26 meccsen csupán háromszor figyelmeztették sárga lappal (bár aztán két pirosba is belefutott). Érdekesség, hogy az élmezőny három tagja is a múlt heti bajnoki fordulóban írta ki magát a listáról. Rio Ferdinand például a Blackburn elleni meccs 86. percéig listavezetőnek mondhatta magát, de akkor két perc alatt két sárgát is összeszedett, huszonhárom meccses sorozata azonban így is imponáló. A milanos Jaap Stam és Gennaro Gattuso is sokáig húzta lapok nélkül: a múlt heti Sampdoria elleni meccsen aztán De Santis bíró véget vetett dicséretes sorozatuknak.


Mister Fair Play: Leighton Baines (Wigan)

A mindössze 21 éves védőjátékos első Premier League idényében nem akármilyen sorozatot produkál: az idei szezonban 28 mérkőzésén egyszer sem figyelmeztették. A liverpooli születésű fiú 2002 októberében mutatkozott be a Wigan színeiben � egy West Bromwich elleni 3:1-es Ligakupa győzelem alkalmával. Azóta már az angol U21-es válogatottban is stabil helyet vívott ki magának. Sportszerűsége nem a szerencsének köszönhető: tavaly az angol másodosztályban 41-szer lépett pályára, de csak háromszor sárgult be.


Egy ördögi angyal: Gattuso (AC Milan)

A Milan-szurkolók imádják, mindenki más számára csak egy felfuvalkodott hólyag. Gennaro Gattuso valóban ellentmondásos figurája az európai focinak. Sokan durvasággal vádolják az egyébként pokróckeménységű védekező középpályást, de még szimpatizánsai is meglepődtek azon, hogy csupán a múlt héten szedte össze első sárga lapját a Serie A-ban, idei huszonegyedik fellépésén. Sokáig tartó �sárgátlansága� azt bizonyítja, hogy csupaszív, megalkuvást nem tűrő harcmodora sohasem keveredik alattomossággal vagy sportszerűtlenséggel.


(ktn.focitipp.hu)

A sárga- és piros lap nélküli védők

23 mérkőzés: Leighton Baines (angol, Wigan)
22 mérkőzés: Yobo (nigériai, Everton)
21 mérkőzés: Francesco Modesto (olasz, Reggina)
20 mérkőzés: Fabio Galante (olasz, Livorno), Sylvain Distin (francia, Manchester City)
19 mérkőzés: John-Aarne Riise (norvég, Liverpool), Mikael Silvestre (francia, Manchester Utd)
17 mérkőzés: Per Mertesacker (német, Hannover), Cristoph Spycher (svájci, Frankfurt)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább