Klose elit klubjai, Kerzsakov nagy napja

Klose elit klubjai, Kerzsakov nagy napja

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



71 góllal és 137 mérkőzéssel a háta mögött elbúcsúzott a német válogatottól Miroslav Klose. A 36. életévében járó csatárnál több találatot senki sem termelt a Nationalelf színeiben, sőt, az egész nemzetközi labdarúgásban is csupán öt olyan futballista volt, aki 71-nél többször talált a hálóba válogatott meccseken: Ali Daei (109 gól/149 meccs), Puskás Ferenc (84/89), Pelé (77/91), Kocsis Sándor (75/68) és Bashar Abdullah (75/133). Klose emellett egy másik illusztris társasághoz is csatlakozott. A német válogatottnak eddig 19 olyan futballistája volt, aki 20-nál több góllal zárta válogatott pályafutását, és ebből tizenkettő (átlagban) minden második meccsén, vagy annál gyakrabban szerzett gólt. Klose mellett (0.52) ez korábban Gerd Müllernek (1.10), Rudi Völlernek (0.52), Uwe Seelernek (0.60), Oliver Bierhoffnak (0.53), Fritz Walternek (0.54), Klaus Fischernek (0.71), Edmund Conennek (0.96), Max Morlocknak (0.81), Helmut Rahnnak (0.53), Richard Hofmann-nak (0.87) és Karl Hohmann-nak (0.80) jött össze. Klose ráadásul a góljainak majdnem az egynegyedét a legfontosabb mérkőzéseken helyezte el az ellenfelek kapujában: világbajnoki találkozókon összesen 16-szor volt eredményes, ezzel ő a vébék történetének legeredményesebb játékosa.

14. európai trófeáját gyűjtötte be a Real Madrid a 2014-es Szuperkupa elhódításával, a spanyol együttes ezzel beállította az AC Milan rekordját (a párost a Barcelona és a Liverpool követi a rangsorban 12 illetve 11 serleggel). A blancók az idei fináléban a Sevillát győzték le 2-0-ra Cristiano Ronaldo duplájával. A portugálnak ez volt a negyedik egymeccses döntője a Real színeiben, és eddig az összes találkozón szerzett legalább egy gólt. CR7 góljaira persze számítani is lehetett, spanyolországi pályafutása során ugyanis a Sevilla kapuját vette be a legtöbbször (összesen 16-szor) bajnoki találkozókon. A Real Madrid elsőségével tovább nőt a spanyol dominancia az európai Szuperkupában: az elmúlt hat kiírásból ötöt a La Liga csapatai nyertek.


8-1-re legázolta szombaton a Zenit a Torpedo Moszkva együttesét az orosz bajnokságban. A szentpéterváriak a hétgólos bajnoki győzelemmel beállították a klubrekordot, korábban csak egyszer, egy 2008-as Lucs-Energija Vlagyivosztok elleni bajnokin arattak ilyen nagyarányú sikert. A találkozón Hulk és José Rondón is duplázott, és két gólig jutott a csereként pályára lépő Alekszandr Kerzsakov is. A 31 éves korábbi Sevilla-támadó a 351. mérkőzésén a 160. gólját jegyezte az együttesben, ezzel már ő a klub történetének legeredményesebb futballistája. A mérkőzésre valószínűleg emlékezni fog a szentpéterváriak venezuelai születésű portugál középpályása Danny is: ő az egyetlen olyan játékosa a klubnak, aki mindkét 8-1-es győzelem alkalmával a pályán volt.


2 percen belül büntetőt hibázott és öngólt is vétett Vegard Forren a Molde Zorja Luhanszk elleni Európa Liga-találkozóján. A norvég válogatott középhátvéd 2-2-es összesített állásnál, a második találkozó 87. percében állt oda egy büntetőhöz, amit belerúgott az ukránok fiatal kapusába, Mikita Sevcsenkóba. Forrennek két perccel később a saját kapuja előtt is pechje volt, egy szélről érkező beadás az ő lábáról vágódott a Molde hálójába. Forren két hibája a csapat továbbjutásába került (3-2-es összesítéssel az ukránok jutottak a playoff-körbe), a történtek után - az idegenben lőtt több gól miatt - igazán már a sem számított, hogy a hazaiaktól Tarik Elyounoussi is kihagyott egy tizenegyest a 94. percben...


(hb)


Forrás: FIFA


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább