Ceni újabb világrekordja és Higuaín mesterhármasai

Ceni újabb világrekordja és Higuaín mesterhármasai

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



590. győzelmét aratta a hétvégén a Sao Paulo együttesével Rogerio Ceni, és ezzel a veterán kapus megdöntötte Ryan Giggs világrekordját. Korábban még soha egyetlen játékos sem nyert 590 meccset egyazon csapattal - a Manchester United ikonja is "csak" 589 nyertes találkozóig jutott hosszú pályafutása során. Ceni - aki a szezon végén visszavonul - így már négy különböző Guinness-rekordot tart: ő minden idők legtöbb gólt jegyző kapusa (123 gól), egyazon klub színeiben ő játszotta a legtöbb mérkőzést (1173 meccs), és ő viselte a legtöbbször egy együttes csapatkapitányi karszalagját (867 alkalom).

27 gólt termelt 32 MLS-találkozón Bradley Wright-Phillips, a New York Red Bulls támadója. A kiváló teljesítménynek köszönhetően a korábbi Manchester City-játékos - első angol futballistaként - elhódította a gólkirályi címet az észak-amerikai liga alapszakaszában, és a 27 találattal beállította Chris Wondolowski és Roy Lassiter korábbi szezoncsúcsát is. Emellett pedig a klubjánál is történelmet írt: a New York-i csapat ezt megelőzően még soha nem adott gólkirályt a ligának. A hétvégén azonban nemcsak Wright-Phillipsnek volt oka az örömre az MLS-ben, ünnepelt az egész liga is: az alapszakasz mérkőzéseire átlagosan 19149 néző látogatott ki, ami új rekord az 1993-ban alapított bajnokságban.


8 mérkőzésnyi gólcsendet követően ismét eredményes volt Gonzalo Higuaín a Serie A-ban: a Napoli argentin támadója a Verona elleni 6-2-es siker alkalmával háromszor is a kapuba talált. Érdekesség, hogy amikor Higuaín legutóbb betalált bajnokin (több mint fél évvel ezelőtt a Lazio ellen), akkor is triplázott, így az öt topigában Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic és Domenico Berardi mellett ő az ötödik olyan játékos, aki a 2014-es naptári évben két mesterhármast is jegyez. A mészárlás során két gólig jutott a nápolyiaknál Marek Hamsik is, aki ezt megelőzően utoljára 2014. május 11-én iratkozott fel a lőlapra, két gólt pedig legutóbb 2013 augusztusában szerzett egy meccsen. De figyelemre méltó statisztikákat produkált a meccsen a Verona is. A kék-sárgák a szezon eddigi leggyorsabb góljával már a 25. másodpercben vezettek, de ez sem volt elég nekik ahhoz, hogy megtörjék a nápolyi átkot: a San Paolóban immáron 31 éve nyeretlenek.


5 gólt vágott Carlos Eduardo a Nice Guingamp elleni 7-2-re megnyert bajnokiján. A Portótól kölcsönvett 25 éves középpályás ezzel klubtörténelmet írt: 1950 óta ő az első Nice-játékos, aki ötször is eredményes volt egy találkozón. És hogy ki volt Carlos Eduardo elődje? A legendás Just Fontaine. A mesterötös egyébként sem túl gyakori a Ligue 1-ben, legutóbb 1984 áprilisában a Metz támadójától, Toni Kurbostól láthattunk hasonlót egy Nimes elleni, 7-3-as meccsen. Sőt! Az öt topligában sem találkozunk gyakorta ilyen teljesítménnyel: ebben az évszázadban a brazil középpályás csupán a hatodik játékos, akinek összejött a mesterötös.


(hb)


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább