Di Natale nagy napja és egy ritka brazil címvédés

Di Natale nagy napja és egy ritka brazil címvédés

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



859 perc elteltével ismét gólt lőtt Stefan Kiessling a német bajnokságban. A Bayer Leverkusen támadója utoljára még a Bundesliga nyitófordulójában a Dortmund kapujába talált be, most pedig a Hannover ellen volt eredményes. A 30 éves támadónak korábban még sohasem volt ilyen hosszú gólnélküli időszaka a német élvonalban, pedig már pontosan egy évtizede rúgja a bőrt a Bundesligában. Még többet kellett várnia egy újabb bajnoki gólra a Wolfsburg csatárának, Nicklas Bendtnernek, aki a farkasok Schalke elleni 3-2-re elveszített meccsén talált a hálóba - megszerezve ezzel saját maga első, és csapata történetének 900. Bundesliga-gólját. Bendtner ezt megelőzően újév napján, egy Arsenal-Cardiff City mérkőzésen örülhetett a saját góljának. A hétvégén véget ért egy régóta tartó negatív sorozat a Herthánál is: a Köln otthonában diadalmaskodó berliniek kilenc hónap után nyertek ismét meccset idegenben.

400 Serie A-mérkőzés, 200 gól - ezek Antonio Di Natale fantasztikus pályafutásának legfontosabb adatai. A veterán csatár a dupla jubileumot az Udinese Chievo elleni 1-1-re végződő bajnokiján érte el, mikor az első félidő hajrájában vezetéshez juttatta imádott együttesét. Di Natalénak a 200 bajnoki gól begyűjtéséhez 12 évre, két hónapra és kilenc napra volt szüksége, ami csaknem 17 gólos szezononkénti átlagot jelent. A 37 éves csatár egyébként mindössze a hetedik futballista, aki eljutott 200 gólig az olasz élvonalban, rajta kívül ez a bravúr csak Roberto Baggiónak (205), José Altafininek (215), Giuseppe Meazzának (216), Gunnar Nordahlnak (225), Francesco Tottinak (237) és Silvio Piolának (275) jött össze.


29 alkalommal rendezték meg eddig az Afrikai Nemzetek Kupáját, és csupán kétszer fordult elő, hogy a címvédő nem kvalifikálta magát a tornára. Ez az arány most 30/3-ra ugrott, miután biztossá vált, hogy a legutóbbi győztes Nigéria nem lesz ott a 2015-ös viadalon. A Szuper Sasok a sorsdöntő, Dél-Afrika elleni találkozójukon csak 2-2-es döntetlent értek el, és ezzel lecsúsztak a csoportjuk harmadik helyére. A zöld fehérek az elmúlt másfél évtizedben ezen kívül csupán egy Afrika-kupáról hiányoztak. Nem ők lesznek azonban az egyetlen nagy múltú hiányzói a kontinenstornának: a rekordbajnok Egyiptom szintén lecsúszott a kvalifikációról, így zsinórban a harmadik viadalt hagyja ki. Emlékeztetőül: az azt megelőző három kiírást (2006, 2008, 2010) kivétel nélkül az észak-afrikai együttes nyerte.


2. bajnoki címét gyűjtötte be egymás után a Cruzeiro a brazil bajnokágban a hétvégén. A Belo Horizonte-i együttes két fordulóval a bajnoki zárás előtt jutott fel a csúcsra, és 2008 óta az első olyan csapat lett, amelynek sikerült megvédenie a címét (2006 és 2008 között a Sao Paulo triplázott). A kék-fehér alakulatnak története során ez volt a negyedik bajnoki elsősége, ennél többet még egyetlen olyan csapat sem gyűjtött, amely nem Rio de Janeiro vagy Sao Paulo államban működik. A Cruzeiro 31 éves támadója, Dagoberto azonban pályafutása során már ötödször ünnepelhetett bajnoki címet, amivel beérte az örökranglista második helyén álló Andrade-Zinho duót, és már csak egy aranyérem választja el őt a Santos legendás rekordereitől: Limától, Pepétől és Pelétől.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább