Duplanullás elefántok, szenvedő BL-győztesek

Duplanullás elefántok, szenvedő BL-győztesek

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



114 év alatt csupán kétszer esett meg a Serie A-ban, hogy a Juventus öt egymást követő bajnokin is le tudta győzni az AC Milant. Először 1980 és 1984 között, mikor a Juventust olyan játékosok alkották, mint Dino Zoff, Claudio Gentile, Gaetano Scirea, Roberto Bettega, Michel Platini és Paolo Rossi, valamint az elmúlt hétvégén, illetve az azt megelőző másfél évben. A zebrák ezúttal Carlos Tévez, Leonardo Bonucci és Álvaro Morata találataival múlták felül 3-1-re a nagy riválist, 39 meccsesre duzzasztva ezzel a hazai veretlenségi sorozatukat (a 39 meccsből 35-öt meg is nyertek). A torinóiak tökéletes mérkőzésébe csupán egyetlen dolog rondított bele: Luca Antonelli találata, amely hét óra elteltével az első gól volt, amely a fekete-fehérek hálójában landolt.

20 éves edzői pályafutása során először szenvedett négygólos vereséget bajnoki találkozón Carlo Ancelotti. Az olasz tréner Real Madridját szombaton a városi rivális Atlético páholta el 4-0-ra. Ancelotti legcsúnyább ligaveresége korábban egy 5-2-es zakó volt, amit a tréner még az 1997/98-as szezonban a Parma kispadján szenvedett el a Sampdoriától, illetve egy alkalommal a Chelsea edzőjeként is jutott neki egy háromgólos vereség: a londoniakat 2010 novemberében a Sunderland tömte ki csúnyán a Stamford Bridge-en (3-0). Az európai kupákban Ancelotti korábban már háromszor is szenvedett 4-0-s vereséget, kétszer a Milan (Dortmund, Deportivo), egyszer pedig a Juventus edzőjeként (Celta Vigo), ennél komolyabb kiütést azonban még sohasem kapott az olasz, azaz a hétvégén egy negatív rekordbeállításnak lehettünk szemtanúi. Ami pedig a Real-Atlético vetélkedést illeti: a blancók 2013 májusa előtt zsinórban 25 találkozón maradtak veretlenek a városi riválissal szemben, idén viszont az eddig lejátszott hat egymás elleni meccsükön egyszer sem tudták legyőzni a matracosokat.


14 mérkőzésre volt szüksége Ázsia regnáló bajnokának, a Western Sydney Wanderersnek ahhoz, hogy megszerezze első győzelmét az idei bajnokságban. Az A-League utolsó helyén kullogó vándorok szezonbeli első sikerüket a Wellington Phoenix ellen aratták, az ellen a csapat ellen, amelyet a mérkőzést megelőzően hat találkozón keresztül nem tudtak legyőzni. A WSW egyébként utoljára 2014 áprilisában hagyta el győztesen a pályát bajnoki találkozón, akkor a Central Coast Mariners elleni 2-0-s siker bajnoki nagydöntőt ért a piros-fehérek számára, valamint biztosította a helyüket az Ázsiai Bajnokok Ligájában.


9 meccs, 9 gól - ezekkel a mutatókkal zárta az U20-as dél-amerikai bajnokságot Giovanni Simeone, az argentin csapat támadója. Diego Simeone fia ezzel bekerült a torna történetének legjobb góllövői közé. A korábbi viadalokon eddig csak három játékos jutott el kilenc találatig: Luciano Galletti (1999), Neymar (2011) és a rekorder, a kolumbiai Hugo Rodallega (2005). Simeone vezérletével az argentinok be is húzták a végső győzelmet - 2003 után először (érdekesség, hogy 12 évvel ezelőtt az égszínkék-fehérek szintén Uruguayban értek fel a csúcsra). Kevésbé lesznek jó emlékeik Uruguayról a braziloknak, akik a harmadik helyért vívott találkozón 3-0-ra kikaptak Kolumbiától, így zsinórban másodszor maradtak le a dobogóról. Miért kell ezt hangsúlyozni? Azért mert 2013 előtt a kanárik zsinórban 16-szor végeztek a legjobb háromban az ifjúsági tornán.


4. Afrika-kupa döntőjében sem tudott gólt szerezni az elefántcsontparti válogatott - igaz, a nyugat-afrikai gárda még nem is kapitulált a finálékban. Az elefántok, mint eddig mindig, idén is 0-0-s döntetlent játszottak aktuális ellenfelükkel - ezúttal Ghánával - a döntőben, és végül büntetőkkel húzták be történetük második kontinentális elsőségét. A mérkőzés hőse a csapat cserekapusa, Boubacar Barry volt, aki csak azért játszott a találkozón, mert a gárda elsőszámú portása, Sylvain Gbohouo lesérült az elődöntőben. Barry összesen három büntetőt hárított a maratoni, 9-8-as elefántcsontparti sikert hozó szétlövés során, és végül ő volt az, aki az elefántok győztes tizenegyesét a hálóba rúgta. Barrynek kijárt már egy Afrika-kupa győzelem, ez volt ugyanis a hetedik torna, amin részt vett. Ennél több viadalon csupán a két rekorder, az egyiptomi Ahmed Hassan (8) és a kameruni Rigobert Song (8) lépett pályára. Rekordot döntött azonban az elefántcsontpartiak trénere, Hervé Renard, aki az első edző lett, aki két különböző csapattal is magasba emelhette a serleget. A francia edző 2012-ben Zambiával ért fel a csúcsra, és a döntőben éppen Elefántcsontpartot ütötte el az elsőségtől.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább