A wolfsburgi adogatógép és a bhutáni csoda

A wolfsburgi adogatógép és a bhutáni csoda

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt hétről.



750. mérőzését játszotta a Barcelonában a múlt hétvégén Xavi. A világ - és Európa-bajnok középpályás a jubileumot az Eibar elleni 2-0-ra megnyert találkozón érte el. Xavi a lejátszott tétmeccsek tekintetében már eddig is klubrekordernek számított Barcelonában, most csak egészre kerekítette a fellépései számát. Az irányító emellett mindenki másnál több rangos trófeát gyűjtött a katalánok színeiben az első csapatnál eltöltött 16 és fél alatt, szám szerint huszonkettőt, amelyek között szerepel hét spanyol bajnoki cím, két spanyol kupagyőzelem, hat spanyol szuperkupa győzelem, három Bajnokok Ligája-siker, két Európai Szuperkupa-elsőség és két klubvilágbajnoki cím. Emellett ő az egyetlen olyan játékos, akinek pályafutása során hétszer is bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába Spanyolországban.

16. gólpasszát is kiosztotta a szezonban Kevin De Bruyne, a Wolfsburg holland szélsője. A fiatal középpályás ezzel a legjobb előkészítővé lépett elő az öt topligában, megelőzve Cesc Fábregast (15) és Lionel Messit (14). De Bruyne - csapattársához, Bas Dosthoz hasonlóan - szenzációsan kezdte a 2015-ös évet, az újévben lejátszott hét bajnokiján ugyanis hat gólpassza mellé hat gólt is feljegyezhetett. A kiváló egyéni teljesítményeknek köszönhetően a Wolfsburgtól már aligha lehet elvenni a második helyet a Bundesligában, igaz a farkasoknak arra is kicsi az esélyük, hogy befogják a kilencpontos fórban lévő Bayern Münchent. Azt a Bayernt, amelyben a hétvégén a cserekapus, Pepe Reina történelmet írt. A Villarreal, a Liverpool és Napoli korábbi portása lejátszotta első meccsét a bajoroknál, így már elmondhatja magáról, hogy a négy legerősebb európai bajnokságban pályára lépett. Előtte ezt a bravúrt még sem spanyol játékos, sem kapus nem hajtotta végre, és a futballtörténelemben is rajta kívül csak nyolc olyan játékos van, aki hasonló teljesítménnyel büszkélkedhet. És ha ez még nem lenne elég: Reina az első spanyol kapus, aki szerepelt Bundesliga-mérkőzésen, és Jean-Marie Pfaff után a második légiós, aki a Bayern München kapuját védte.


13 gól, 7 forduló alatt - ezekkel a számokkal Marc Janko alaposan átírta a históriáskönyveket Ausztráliában. A 31 éves osztrák csatár a hétvégén mesterhármast ért el a Sydney Brisbane Roar elleni, 5-4-re megnyert bajnokiján, így összesen 16 gólnál jár már a szezonban (18 meccsen), amivel megdöntötte Alessandro del Piero klubrekordját (14). Janko emellett az első olyan játékos az A-League történetében, aki hét egymást követő mérkőzésen is eredményes volt. A csatárnak ráadásul már csak három gólt kell szereznie ahhoz, hogy átadja a múltnak Besart Berisha 19 gólos (21, ha a döntőket is számoljuk) szezoncsúcsát a ligában.


7 szűkös esztendőt követően a szerencse rátalált a világ legalacsonyabban rangsorolt válogatottjára, Bhutánra. A himalájai együttes a múlt héten oda-vissza legyőzte a FIFA ranglistáján nála 35 hellyel előbbre álló Sri Lankát az ázsiai vb-selejtezőkön, és ezzel biztosította a helyét a viadal második körében. Bhután válogatottja ezt megelőzően még sohasem nyert vb-selejtezőt, sőt a csapat egész története során (58 meccs) mindössze két mérkőzést tudott megnyerni - a legutóbbit hét évvel ezelőtt. Csak az érdekesség kedvéért: Bhután a legutóbbi hazai mérkőzését 8-2-re veszített el a Maldív-szegetek ellen, legcsúnyább vereségét pedig a 2000-es vb-selejtezőkön szenvedte el Kuvaittól. A gárda akkor egy 20-0-s zakóval vonult le a pályáról.


Forrás: FIFA


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább