Az ötszázasok klubja és a torinói őrségváltás

Az ötszázasok klubja és a torinói őrségváltás

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



500. bajnoki mérkőzését játszotta le a hétvégén korunk két legnagyobb középpályás egyénisége, Xavi és Steven Gerrard. A Barcelona és a Liverpool ikonjai már azzal is hatalmas dolgot vittek véghez, hogy eljutottak eddig a jubileumig, a teljesítményük értékét azonban tovább növeli, hogy mindketten egyetlen csapat szolgálatában futballozták végig a félezer találkozót. Xavi az első játékos a Barcelona történetében, aki elérte a bűvös 500-as határt, Gerrardot azonban két korábbi legenda, Ian Callaghan és Jamie Carragher megelőzte ebben a Liverpoolnál. A vörösök kapitánya Premier League-szinten is nagyot alkotott: előtte csupán 11 futballista futott ki 500 bajnokin a gyepre, és köztük csak két olyan játékos volt, aki mindezt egyetlen klub színeiben tette meg: a már említett korábbi csapattár, Jamie Carragher és a Manchester United egykori kiválósága, Ryan Giggs.

29 évesen megszerezte pályafutása első bajnoki mesterhármasát Ezequiel Lavezzi. A PSG argentin támadója a Lille elleni 6-1-es találkozón triplázott. Érdekesség, hogy a csatár a hétvégi mérkőzést megelőző 16 meccsen csak egyszer talált a kapuba, most azonban csupán 49 percre volt szüksége a három gólhoz. A kiütéses sikerrel a PSG megőrizte hárompontos előnyét a táblázaton azzal a Lyonnal szemben, amely a Reims elleni 4-2-es siker során megszerezte története 3000. élvonalbeli gólját. A sors fintora, hogy a találatot nem egy Lyon-játékos jegyezte, hanem a Reims védője, Mickael Tacalfred. Ismét betalált azonban a lyoniaknál Alexandre Lacazette, aki így már 26 gólnál jár a bajnokságban. Zlatan Ibrahimovicnak ennyi gól tavaly elég volt a gólkirályi cím megszerzéséhez. Nem alakult ilyen jól a hétvégéje a Marseille-nek. A kikötővárosiak a fordulóban ismét vereséget szenvedtek, sorozatban immáron a harmadikat. Hasonló negatív szériát legutóbb 2013 októberében produkáltak. a Lorient elleni 5-3-as zakó ráadásul a csapat történetének egyik legcsúnyább hazai veresége volt: öt gólt legutóbb 35 évvel ezelőtt, 1980. február 24-én kapott az együttes saját pályáján a ligában (4-6 a Valenciennes ellen).


20 év elteltével a Torino ismét legyőzte bajnoki mérkőzésen a Juventust. A bikák ezzel egy 17 meccses nyeretlenségi szériának vetettek véget a városi riválissal szemben - ilyen hosszú győzelem nélküli időszakot egyetlen másik olasz csapat ellen sem produkáltak fennállásuk során. Csak egy adat, hogy jobban áterezzük a bordó-fehérek hétvégi győzelmének a súlyát: a csapat az utolsó öt hazai derbijét egyaránt elveszítette a zebrákkal szemben, és az öt mérkőzésen egyetlen gólt sem tudott szerezni. Most azonban kettőt is lőtt a gárda, Matteo Darmian és Fabio Quagliarella révén. Előbbi a klub történetének 2000. hazai gólját helyezte el a hálóban, utóbbi pedig a 13. találatát jegyezhette fel az idényben, beállítva ezzel saját szezonrekordját. A tétmeccseken 343 perc után gólt kapó Juventus részéről Andrea Pirlo volt eredményes - ismét szabadrúgásból. A veterán irányítónak ez volt a 27. szabadrúgásgólja pályafutása során, így már csak egy egységre van attól, hogy befogja Szinisa Mihajlovicsot a vonatkozó örökranglista élén.


12. bajnoki címének örülhetett a hétvégén Dél-Afrikában a Kaiser Chiefs együttese, miután 4-1-re legyőzte a Polokwane Unitedet. A rekordbajnok három fordulóval a bajnokság vége előtt szerezte meg az újabb aranyérmét, és ezzel megerősítette vezető helyét az örökranglistán a városi rivális Orlando Chiefsszel és a trónfosztott bajnok Mamelodi Sundownsszal szemben (mindkét együttes kilenc elsőséget szerzett fennállása során). Bajnokot avattak a hétvégén Tanzániában is, ahol szintén a rekorder nyakába került az aranyérem: a Young Africans együttese 20. alkalommal hódította el a bajnoki elsőséget, előnye ezzel két egységégnyire nőtt a városi rivális Simbával szemben.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább