Szuperkupák, nagy visszatérők és egy ígéretes angol tini

Szuperkupák, nagy visszatérők és egy ígéretes angol tini

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1501 nappal azután, hogy története során először kiesett az argentin első osztályból a River Plate megnyerte a Libertadores-kupát. A mexikói Tigres felett aratott 3-0-s összesített győzelmével az argentin együttes történelmet írt, jelenleg ugyanis egyszerre címvédője mindhárom nagy CONMEBOL-versenysorozatnak, a Libertadores-kupának, a Copa Sudamericanának és a Recopa Sudamericanának - ez a triplázás korábban még soha senkinek sem jött össze. A milliomosok emellett megoldották, hogy a Libertadores-serleg két egymást követő évben is Argentínában maradjon (az előző kiírást a San Lorenzo nyerte), amire 2001 óta nem volt példa. A Buenos Aires-i gárda csaknem húsz évet várt az újabb Libertadores-győzelmére, a klub ezt megelőzően 1996-ban lökhette a magasba a serleget, és ez volt az az esztendő is, mikor Hernán Crespo révén utoljára a kapuba talált a fináléban. A győztes csapatnak akkor tagja volt a jelenlegi tréner, Marcelo Gallardo is. Ő a hetedik ember a futballtörténelemben, aki játékosként és edzőként is csúcsra ért a legrangosabb dél-amerikai kupában.

43 év elteltével ismét az Angers együttese vezeti a francia a bajokságot. Az újonc azután ugrott a táblázat élére, hogy a Ligue 1 nyitófordulójában a mezőnyben egyedüliként tudott kétgólos sikert aratni. Az élvonalba több mint két évtized - egészen pontosan 7749 nap - után visszatérő fekete-fehérek a Montpellier-t verték 2-0-ra az első fordulóban, ráadásul idegenben. Egy Lille elleni 1-0-s győzelemmel indította a bajnokságot a PSG is, ami önmagában nem lenne szenzáció, csakhogy a címvédőnek az elmúlt öt esztendőben ez volt az első olyan nyitánya, amelyen megszerezte mindhárom pontot, idegenben pedig a csapat 19 év elteltével rajtolt el ismét győztes mérkőzéssel. Mindez rögtön egy klubrekordot eredményezett: a párizsiaknak zsinórban ez volt a tizedik győztes bajnokijuk. Ha a sorozatuk még legalább négy fordulóig kitart, akkor a francia rekord is az övék lehet. Ezt jelenleg az a Bordeaux tartja, amely 2009-ben sorozatban 14 bajnokin sétált le győztesként a pályáról.


16 évesen és 236 naposan lehetett részese az Arsenal legyőzésének (2-0) Reece Oxford, a West Ham United fiatal középpályása. Az U17-es angol válogatott játékos ezzel Jose Baxter után a második legfiatalabb játékos lett, aki valaha pályára lépett a Premier League-ben. A védőként is bevethető tini kiválóan szűrte meg az ágyúsok támadásait a nyitófordulóban, és a statisztikák szerint mindössze egy labdát veszített el a találkozón. A jó játéknak meg is lett az eredménye: a West Ham 2007 után először győzte le az Arsenalt idegenben, és a gárda megszakította kilenc mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát is a városi riválissal szemben. A derbinek azonban volt egy negatív hőse is: az Arsenal frissen szerződtetett kapusa, Petr Cech a West Ham mindkét góljában benne volt. A cseh portás most elmondhatja magáról, hogy egy fellépés után több hazai bajnokit veszített el az Arsenallal, mint José Mourinho irányítása alatt a Chelsea-vel. Pedig a portugál keze alatt összesen 69 hazai bajnokin állt a kapuban.


9 gól született szerdán a Barcelona-Sevilla (5-4) Európai Szuperkupa-találkozón, ami új rekord a sorozat történetében. A korábbi csúcsot a Juventus és a PSG tartotta hét találattal, az olasz és a francia együttes 1996-ban 6-1-re végzett egymás ellen. Az UEFA tornáinak történetében is csak egyetlen olyan döntő volt, amelyen több gólt esett, mint a kedd esti mérkőzésen: 1960-ban a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot a Hampden Parkban rendezett BEK-döntőben (a mérkőzésen Puskás Ferenc négy, Alfredo Di Stéfano három gólig jutott). Az 5-4-es spanyol házidöntőben egyébként további négy rekordbeállítás is született. A Barcelona a Szuperkupa-győzelmek (5) tekintetében beérte az örökrangsor élén a Milant, Dani Alves pedig ugyanebben a mutatóban a rekorder Paolo Maldinit - jelenleg mindkét játékosnak öt Európai Szuperkupa-elsősége van. Alvesnek ráadásul ez volt a kilencedik európai trófeája pályafutása során, ilyen kollekcióval rajta kívül csak a már említett Maldini és Arie Haan rendelkezik. Lionel Messi és Andrés Iniesta "csak" egy klubrekordot egalizált: most márt nekik is ugyanúgy 25 nagy trófeájuk van a Barcelonával, mint Xavinak.


6. szuperkupa elsőségének örülhetett Olaszországban Gianluigi Buffon, miután a Serie A-győztes Juventus a sanghaji döntőben 2-0-ra legyőzte a Copa Italia-ezüstérmes Laziót (mivel a kupát is a Juve nyerte az előző szezonban, ezért a szuperkupa mérkőzésre a rómaiak kaptak meghívást). Buffon az újabb sikerrel beérte az örökranglista élén Dejan Sztankovicsot, az immáron hétszeres győztes Juventus pedig maga mögé utasította a rangsorban az eddigi legsikeresebb csapatot, az AC Milant. A találkozó első gólját az a Mario Mandzukic jegyezte, aki most már végleg szuperkupa specialistának számít. A horvát csatár az elmúlt négy évben egyaránt betalált a német (Bayern München), a spanyol (Atlético Madrid) és az olasz (Juventus) szuperkupában is.


Forrás: FIFA


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább