Feltörekvő outsiderek, elszabadult csatárok és a libériai csoda

Feltörekvő outsiderek, elszabadult csatárok és a libériai csoda

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



82 év telt el azóta, hogy a Fiorentina együtteséből Vinicio Viani mesterhármast szerzett az Inter otthonában. 1933 óta ezt a bravúrt a violák egyetlen másik játékosának sem sikerült megismételnie - egészen a hétvégéig, amikor Nikola Kalinic háromszor is betalált a nerazzurriknak a Fiorentina 4-1-es idegenbeli győzelme alkalmával. Kalinic emellett egy húsz éve nem látott tettet is végrehajtott: előtte horvát játékos (Alen Boksic) utoljára 1995 januárjában triplázott a Serie A-ban. A csúnya vereség következtében az Inter elveszítette veretlenségét az olasz élvonalban, így már csak egy csapat van a mezőnyben, amely még nem kapott ki idén: a tétmeccseken immáron 12 mérkőzés óta veretlen Sassuolo. Az első helyre azonban nem a modenai alakulat ugrott fel, hanem éppen a Fiorentina. A firenzeiek utoljára 1999 februárjában vezették az olasz bajnokságot - 503 fordulóval ezelőtt. Az Inter mellett pocsék fordulót zárt a Milan és a Juventus is, előbbi a Genoától, utóbbi a Napolitól kapott ki. Nem minden nap esik meg hasonló a Serie A-ban. A két óriás legutóbb 21 évvel ezelőtt veszített meccset ugyanazon a játéknapon.

59 szezon elteltével megszakadt a fővárosi csapatok hegemóniája a libériai bajnokságban, azt követően, hogy a Nimba United a kétfelvonásos bajnoki fináléban büntetőkkel 3-2-re legyőzte az LISCR együttesét. Libériában eddig minden egyes idényt valamelyik monroviai csapat nyert meg, a főváros így a csaknem hatvan esztendő alatt már kilenc különböző bajnokot adott az országnak. A jelenlegi bajnok azonban abban a Sanniquellie-ben székel, amely a 2008-as népszámlálás szerint mindössze 11415 lakost számlál, szemben a főváros több mint egymilliós lakósságával.


7 fordulót játszottak le eddig a Bundesliga idei szezonjából, és Pierre-Emerick Aubameyang eddig minden egyes játéknapon eredményes volt. A Borussia Dortmund gaboni támadója ezzel új Bundesliga-csúcsot állított fel, előtte soha senkinek sem sikerült még ilyen sorozatot bemutatnia a szezon kezdetén (a korábbi rekord öt mérkőzés volt). Aubameyang a menetelés során összesen kilenc gólig jutott, a Bundesliga történetében ennél több találatot (10) csak két játékos szerzett eddig az első hét fordulóban: Gerd Müller (1968/69 és 1977/78) és a jelenleg csúcsformában futballozó Robert Lewandowski. A lengyel már tíz gólnál jár az idei szezonban, és a Mainz ellen belőtte pályafutása 100. és 101. Bundesliga-találatát. Mindehhez csupán 168 meccsre volt szüksége - a német élvonalban ennél gyorsabban nem német játékos még sohasem jutott el 100 gólig.


6 forduló, 0 szerzett gól. Ez a statisztika áll a Málaga neve mellett a La Liga táblázatán. Az andalúzok új negatív ligacsúcsot állítottak fel azzal, hogy a szezon első hat meccsén - azaz 540 perc alatt - egyszer sem találtak a kapuba (a korábbi rekorder a 2009/10-es Xérez volt 497 perccel). Igaz, túlságosan sok gólt sem kaptak, a hat találkozón mindössze három alkalommal kapituláltak. A hétvégén megúszták kapott gól nélkül a Real Madrid elleni idegenbeli kirándulást is, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a blancók az ezt megelőző 56 hazai bajnokijuk mindegyikén szereztek legalább egy találatot. A váratlan pontvesztés sokba került a madridiaknak: elveszítették első helyüket a táblázaton. A spanyol bajnokságot így jelenleg a Villarreal vezeti - a klub 92 éves fennállása során először.


1 olyan játékos van csupán a futballtörténelemben, aki a spanyol, az olasz és az angol élvonalban is ért már el mesterhármast: Alexis Sánchez. A chilei támadó korábban az Udinese és a Barcelona színeiben triplázott, szombaton pedig az Arsenal mezét viselve köszönt be háromszor a Leicester City kapujába. Sánchez az első chilei, és mindössze a nyolcadik dél-amerikai játékos, akinek összejött a triplázás a Premier League-ben. Rá is fért a gólszerzés a támadóra, a szezon során ugyanis korábban egyszer sem talált a kapuba, pedig 53-szor is próbálkozott ezzel. A hétvégén megtörte hosszú, 12 órája és 28 perce tartó gólcsendjét a Tottenham gólvágója, Harry Kane is. A tavalyi szezon egyik legnagyobb szenzációjának számító csatár a Spurs Manchester City elleni 4-1-es vereségéből vette ki a részét egy góllal. A Citynek a jelenlegi tulajdonos, Mansour Bin Zayed érkezése óta (2008. szeptember) ez volt a legsúlyosabb bajnoki veresége.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább