A falkavezér, az örökifjú és a földönkívüli

A falkavezér, az örökifjú és a földönkívüli

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



500. mérkőzését játszotta le a hétvégén a Roma színeiben Daniele de Rossi. A veterán középpályás az Empoli elleni 3-1-re megnyert bajnokin jubilált, pontosan 5100 nappal azután, hogy először pályára lépett szeretett csapatában. De Rossi - Francesco Totti után - mindössze a második játékos, aki eljutott félezer mérkőzésig a Románál. A farkasok tizenhatosa a nagy eseményt góllal ünnepelte meg. Pályafutása során ez volt az 52. találata klubcsapatában, és mindössze az első március óta. De Rossi aztán néhány nappal később a BL-ben is eredményes volt, a Bayer Leverkusen elleni 4-4-re végződő találkozón kétszer is a kapuba talált, hozzásegítve csapatát minden idők leggólgazdagabb döntetlenjéhez a legrangosabb európai kupában. Nagy mérföldkőhöz érkezett a hétvégén Olaszországban a Torino trénere, Giampiero Ventura is, a 67 éves szakember profi karrierje 1000. meccsét izgulhatta végig edzőként. Venturának azonban - De Rossival ellentétben - nem sikerült győzelemmel ünnepelnie a jubileumot, csapata csak 1-1-es döntetlen ért el a Milan ellen. Mindez azt jelenti, hogy a torinóiak immáron 14 éve nyeretlenek a rossonerók ellen tétmeccseken.

324. találatát is megszerezte a Real Madrid mezében Cristiano Ronaldo, ami azt jelenti, hogy most már ő és nem Raúl a blancók történetének legeredményesebb játékosa. A portugál a történelmi gólt madridi karrierje 310. meccsén vitte be. Csak az érdekesség kedvéért: a visszavonulását a héten bejelentő Raúlnak 323 találat megszerzéséhez 741 mérkőzésre volt szüksége. A Levante elleni 3-0-ra megnyert meccsen klubrekordot döntött Keylor Navas is. A Costa Rica-i portás az első olyan kapus lett a Real Madrid történetében, aki nem kapott gólt a szezon első öt hazai meccsén. A hétvégi spanyol forduló másik szenzációját Neymar szolgáltatta, a Barcelona támadója négy gólt lőtt a katalánok Rayo Vallecano elleni találkozóján. A 21. században rajta kívül hasonló teljesítménnyel csak három Barcelona-játékos büszkélkedhet: Patrick Kluivert, Samuel Eto'o és Lionel Messi. Neymar egyébként ezt megelőzően már négy mesternégyest is feljegyezhetett: kettőt a Santosban, kettőt pedig a brazil válogatottban.


50 mérkőzés óta veretlen már a Dinamo Zagreb a horvát bajnokságban. A címvédő legutóbb tavaly májusban, azaz 17 hónappal ezelőtt kapott ki a hazai pontvadászatban, akkor is egy olyan mérkőzésen, amelyen már a tartalékok léptek pályára. Az első osztályú bajnokságokat tekintve a világon jelenleg ez a leghosszabb veretlenségi széria, a horvátok legközelebbi kihívója a rangsorban a szudáni Al Hilal (44 meccs) és a gaboni Mangsport (40 meccs). A fővárosiak nemrégiben még az összes tétmeccset tekintve is remekül álltak, és egy 45 mérkőzéses veretlenségi szériát hoztak össze. Aztán jött a Bajnokok Ligájában a Bayern München elleni 5-0-s zakó, amit az Olimpiakosz elleni 1-0-s vereség követett.


7 másodperc telt el mindössze a New York Red Bulls-Philadelphia Union MLS-találkozóból, mikor a hazaiak támadója, Mike Grella megszerezte a vezetést csapata számára, és ezzel övé lett minden idők leggyorsabb gólja az észak-amerikai profi bajnokságban. Grella lecsapott a vendégek elrontott kezdőrúgására, végigszáguldott a pálya bal oldalán, majd laposan a kapuba bombázott. A sors fintora, hogy Grella a villámgyorsan kivitelezett mozdulatsorral azt a Tim Cahillt fosztotta meg a rekordjától, akinek a helyére a szezon elején leigazolták. Cahillnek 2013-ban nyolc másodperce volt szüksége ahhoz, hogy bevegye a Houston Dynamo kapuját.


5 évvel és 7 hónap azután, hogy a Liverpool színeiben háromszor is betalált a Manchester Unitednek, Dirk Kuyt ismét mesterhármassal jelentkezett. Az elnyűhetetlen holland szélső mindössze 39 perc alatt hozott össze három gólt a Feyenoord Heerenveen elleni 5-2-re megnyert bajnokiján. Kuytnek ez volt a hatodik mesterhármasa a rotterdamiak mezében, a klub történetében ennél többször csak Cor van der Gijp (11) és Ove Kindvall (10) triplázott. Kuyt a triplának köszönhetően 129-re tornászta fel a góljainak számát a holland élvonalban. Ez pontosan annyi, mint amennyivel Marco van Basten befejezte a pályafutását.


Forrás:FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább