Év végi körkérdés: Wágner Ádám

Év végi körkérdés: Wágner Ádám

, focitipp.hu

A Wágner fivérek néhány hónappal ezelőtt azzal kerültek ismét a köztudatba, hogy kiderült: a progresszív gondolkodású futballedző-párosnak is köszönhetjük, hogy a futballtól eltanácsolt Nagy Ádám folytatta karrierjét, s végül a válogatottig jutott. A válogatott meg az Eb-re. Ezúttal az ikrek idősebbik tagja, Wágner Ádám értékelése következik a 2015-ös év legjobbjairól.

 



Az év kapusa: David de Gea. Az év elején mellőzött volt, az átigazolási mizériát követően zseniálisan teljesített, nagyon sokat köszönhet neki a Manchester United FC. Káprázatos bravúrok jellemezték a játékát.
 
Az év hátvédje: Chris Smalling. 16 mérkőzésen 12 gólt kapott a csapata. Éveken keresztül bizonytalan volt, vajon felnő-e a feladathoz, hogy betöltse az űrt Rio Ferdinand után. Az elmúlt évben egyértelműen bizonyította tehetségét klubcsapatában és a válogatottban egyaránt. Anglia majdnem 100%-os teljesítménnyel jutott ki az Eb-re. Nagyon megbízható teljesítményt nyújtott.
 
Az év középpályása: Sergio Busquets. Nagyon jól olvassa a játékot. Labdaszerzésben kiemelkedő. Nélküle az FC Barcelona sem tudná ennyire hatékonyan kivitelezni a letámadást.
 
Az év csatára: Neymar Júnior. Elképesztő formában van. Zseniális cselek, sok gól, gólpassz és kulcspassz fűződik a nevéhez. Messi sérülése után pedig fokozta a tempót, és még jobb lett. Véleményem szerint az Aranylabda első számú várományosa.
 
Az év edzője: Dárdai Pál. Februárban vette át a Hertha BSC csapatát. Azóta két játékos érkezett, és az akkor még kiesőhelyen lévő csapat, amely csak rombolni tudott, mára a Bundesliga 3. helyén áll, birtokolja a labdát, gólokat szerez. Hozzáállása, embersége a legnagyobb edzők közé emelheti. Tehetsége vitathatatlan.
 
Az év felfedezettje: Douglas Costa. A Sahtar Donyeckben is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, de amit idén, Arjen Robben és Franck Ribéry sérülése után, az...! Hihetetlen dinamika, sebesség és cselezőkészség jellemzi. Brutál a gyerek. Az FC Bayern München szériájának egyik alappillére volt.
 

 
Az év csapata: FC Barcelona. Triplázást produkált, és az idei szezonban sem vett vissza a tempóból. A szezon kezdetekor voltak nehézségei. A Király-kupa döntőjének első mérkőzésén 4–0-s veresége volt az Athletic Bilbaótól, de az El Clásico is remek példa volt arra, hogy kilábalt a gödörből. Hihetetlen támadótriója egyelőre megállíthatatlan.
 
Az év meglepetése: Leicester City. 17 forduló után vezeti a Premier League-et. Nagy csapatokat is megverve, sok gólt szerezve. Kiemelném Jamie Vardy (16 gól) és Riyad Mahrez (11 gól) szerepét. Természetesen elévülhetetlen érdemei lehetnek ebben Claudio Ranieri mesternek. Kiegyensúlyozott volt a csapat teljesítménye, sokan a végső sikerre is esélyesnek tartják. Persze, kis csapat, tehát félő, hogy a szezon közben kipukkad. Amennyiben a karácsonyi hajtást kibírja, bármi lehet belőle.
 
Az év csalódása: Louis van Gaal. Egész szezonban elképesztően unalmas, kilátástalan játékot produkál a csapata – az elköltött fontmilliók ellenére. Véleményem szerint nem a kerettel van baj. Nem képes megújulni. Azért nem José Mourinhóra esett a döntésem, mert ő csak ebben a szezonban bukott. A Bajnokok Ligájából való kiesés, egy tetézése volt mindennek. 69%-os labdabirtoklást produkálni kapura lövés nélkül – szinte nézhetetlen volt a Manchester United FC játéka.
                                                                                                    
Az év mérkőzése: Real Madrid–Barcelona 0–4. El Clásico és kész. Megalázó különbség tükröződött a két spanyol gigász között.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább