Év végi körkérdés: Fehér Renátó

Év végi körkérdés: Fehér Renátó

, focitipp.hu

A fiatal költőgeneráció egyik legtehetségesebb tagja elkötelezett Hali-drukker, Ká-Európa-fanatikus, csak éppen a Bohemkáról maradt le Prágában. Ez itt az ő összegzése, figyelemreméltó toplista. A sorozat 8. része.Az év kapusa: Király Gábor, bár csalok, mert nekem – szintén szombathelyi révén – ’96 ősze (hétéves korom és az első Hali-meccsem) óta minden évben ő az év kapusa, legyen szó Bundesligáról, BL-ről, Premier League-ről, vagy – mint most és végül – NB I-ről. Miatta lettem kapus a hobbifocizásokon általánosban, gimiben, egyetemen, salakon, betonon, parkettán, műfüvön. Idén beállította, jövőre megdönti Bozsik megdönthetetlennek hitt válogatottsági rekordját, és EB-részvétellel tesz koronát erre az egészre. Korszakos játékos, idol, legenda. És idén övé az év nyilatkozata is: „Én a kaput védem. A futball ügyét így szolgálom a legjobban”.

 

Az év hátvédje: A Bayern-védelem. Lényegében alig kapnak gólt. Egy név közülük: David Alaba.

 

Az év középpályása: Sepp Blatter és Michel Platini. Nagypályásból kispályások. Bár ahogy most olvasom, legalább 8 évig még egy edzőpályára sem tehetik be a lábukat.

 

Az év csatára: Unalmas. Mint évek óta: Messi. A családi legendárium szerint ’94-ben sírtam, amikor a VB-n lekapcsolták Maradonát – azidőtájt lettem argentin-drukker. Egy soha-meg-nem-bánt zidane-nyi kitérő után aztán kiderült, hogy az albiceleste M betűs vezére lesz nekem is a best, ahogy apámnak egykor Maradona volt az. Azzal, hogy az utánozhatatlan Xavi-Iniesta-páros helyett megérkezett mellé a Neymar-Suarez-duó talán még az eddigieket is képes lesz hatványozni, pedig még ezt sem hittem el teljesen.

 

Az év edzője: Dárdai Pál – kommentár nélkül.

 

Az év felfedezettje: A lengyel bajnokság (Poznan, Varsó, Krakkó – számos magyarral a soraikban) meg az amerikai közvetítések (oda főleg Németh Krisztián volt az iránytű), utóbbinál nem is feltétlenül a meccsek, hanem az atmoszféra (a közönség, a riporteri modor), amit számomra valami inspiráló idegenség leng körül.

 

Az év csapata: Azok a német szurkolói csoportok (Dortmundtól St. Pauliig), akik Welcome Refugees-molinókat vittek a lelátókra. A Middlesbrough-fanok, akik kiálltak a teesside-i acélmunkások mellett. A hírhedt angol drukkerek, akik a franciákkal együtt énekelték a Wembleyben a Marseillaise-t november 17-én. Ők azt mutatták meg, hogy a stadionok nem a társadalmi passzivitás, főleg nem a frusztrált hőbörgés és gyűlölködés pöcegödrei, hanem az állampolgári öntudat és a szolidaritás „közterei”. Agórák is, nem csak arénák.

 

 

Az év meglepetése: A bővített Eb miatt nem meglepetés, de nekem azért öröm, hogy a ká-európai országok sokan ott lesznek (a visegrádiak a mi kivételünkkel mind egyenes ágon jutottak ki, a csehek ráadásul csoportelsőként; és ott van Ausztria is, akiket meglepetéscsapatnak ígérnek).

 

Az év csalódása: Hogy noha az őszi szezont Prágában töltöttem, de egyetlen Bohemians 1905 meccsre sem jutottam ki. Ez Panenka nevelőegyesülete, a cseh élvonal középcsapata, bár most csak a 13. helyen telelnek. Szintén vršovicei klub, de sokszor nem látszik a Slavia nevű nagytestvér árnyékában. Kenguru a címerállatuk, a becenevük.

 

Az év mérkőzése: Nyilván a pótselejtező-visszavágó. De sajnos a november 13-i francia-német barátságosra is emlékezni fogok, amíg élek.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább