Év végi körkérdés: Baumstark Tibor

Év végi körkérdés: Baumstark Tibor

, focitipp.hu

Minden válaszoló közül alighanem a DigiSport kommentátora látta a legtöbb meccset idén, ez látszik is a válaszain. Lenyűgöző alapossága ellenére azonban néhány helyen ő sem tud jobbat mondani annál, hogy Dárdai Pál, Barcelona, magyar-norvég. Körkérdések, 9. rész.



Az év kapusa: David De Gea, aki Madridban szeretett volna jól védeni az év második felében, de ezt kénytelen Manchesterben megtenni. Pedig amíg – egészen sajátos módon – nem zárták le átigazolási ügyét, Louis van Gaal szerint komoly koncentrációs és mentális gondokkal küzdött, majd kiderült, hogy vele igazából nincs is gond… De Gea mellett feltétlenül meg kell említeni még az Intert repítő Samir Handanovicot és a kategória – nálam – örökös győztesét Gianluigi Buffont.

 

Az év hátvédje: Amikor Miranda átjátszhatatlan volt az Atleticóban, azt hittem, csak Diego Godin miatt az, de valahogy az Interben sem tud a vesztes oldalra kerülni. Ha a laziós Stefan De Vrij nem lenne állandóan sérült, keményebben kellene küzdenie, így Miranda a győztes ebben a kategóriában. Ez olvasva felsírhatnak ugyan Barzagli, Godín, Vertonghen, Hummels, Thiago Silva vagy Sergio Ramos rajongói, de az említettek nem váltottak klubot, ugyanott teljesítenek megbízhatóan magas szinten.

 

 

Az év középpályása: Ha a középpályásokkal szemben manapság nem lenne elvárás, hogy a támadásokat is hatékonyan segítsék és gyorsak legyenek, biztosan Nigel De Jongot választanám, de mivel ezek fontos szempontok, a napolis Allan, valamint Matuidi és Verratti a legjobbak. Az már a francia ellenfelek balszerencséje, hogy utóbbi kettő egyaránt a PSG-t erősíti.

 

Az év csatára: Különösen nehéz a helyzet, ha csatárnak tekintjük Lionel Messit, Neymart, Cristiano Ronaldót vagy Eden Hazard-t, mert ők überelhetetlenek, külön kategóriák. De ők csak annyira támadók, amennyire irányító középpályások vagy szélsők, ezért az év csatára egy klasszikus center, az idei BL-döntő győztes gólját szerző Luis Suárez.

 

Az év edzője: A Juventust a háromszoros bajnok Antonio Conte után BL-döntőig fejlesztő, majd ősszel újjáépítő Massimiliano Allegri simán nyerné az edzők 2015-ös versenyét, ha nem lett volna valaki, aki két várat is képes volt felépíteni nem éppen nemes anyagból. Dárdai Pál kulcsszerepet vállalt a magyar válogatott Eb-kijutásában, mellette pedig a Bundesligában tartotta, majd élcsapattá varázsolta a nélküle sokkal kevesebbre hivatott Herthát. Ehhez még Allegri is csak tapsolhat.

 

Az év felfedezettje: Az év nagy felfedezettjei közül bizonyosan egyik sem járt be olyan utat, mint Kleinheisler László, aki úgy rúgta ki a magyar válogatottat az Eb-re, hogy előtte a szezonban egy percet sem játszott a magyar élvonalban. Hihettük, hogy a Storck, Möller edzőpáros csak azért favorizálta őt, mert neki legalább ki tudták mondani a nevét, de kiderült, ennél lényegesen többről van szó.

 

Az év csapata: Érzelmi alapon a Barcelona mellett/helyett sok csapatot lehet említeni, amikor az év legjobbját keressük, de ha az eredményességet és hatékonyságot nézzük, a katalánok felülmúlhatatlanok. Amikor összeállt a Messi, Suarez, Neymar hármas, a Barca lényegében verhetetlenné vált, a kevésbé jelentős spanyol Szuperkupán kívül le is tarolt mindent, amit lehetett.

 

Az év meglepetése: Nem emlékszem, hogy a futballban lett volna példa hasonlóra, amit a Chelsea produkált az ősszel. Jose Mourinho talált 13 játékost, hozzájuk rendelte a tökéletes játékrendszert, úgy tűnt, tökéletes harmóniában dolgozik orvossal, játékossal, szurkolóval, aztán kiderült, mégsem. A Chelsea mindenki által irigyelt bajnokcsapatból kiesés ellen küzdő szánalmas brigád lett – ez az év meglepetése. Rövidesen kiderülhet, hogy igazából nem is, csak a nemrég még négyéves szerződést aláíró, azóta kirúgott Mourinho volt a fék.

 

Az év csalódása: Önmagában az is tragédia, hogy a Milan egymás után két évben képtelen az európai kupaszereplés kiharcolására, de az igazi csalódást a klub körüli állandó hazudozó ígérgetés jelenti. Berlusconi csapatánál csak a Manchester United volt képes pazarlóbb pénzköltésre a nemzetközi futballvilágban, de a Unitednél még legalább van reális esély a BL-szereplés kiharcolására, még Van Gaal számos furcsa döntése ellenére is.

 

Az év mérkőzése: Norvégiában a győzelemhez még jó adag szerencsére is szüksége volt a magyar válogatottnak, az Üllői úton viszont már tényleg a tudatos futball vezetett eredményre. A Magyarország-Norvégia az év legfontosabb mérkőzése volt, egyben a legtökéletesebb és a legörömtelibb is. Szóval „mindenki igyon még egy pálinkát” és emlékezzen Bernd Storck mesterművére, az év meccsére!

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább