A barcelonai díszsorfaltól a tikitaka csodájáig

A barcelonai díszsorfaltól a tikitaka csodájáig

, Sziva Csaba

Ma este 20:30-kor Barcelona–Real Madrid​: lássuk az elmúlt tíz év öt legemlékezetesebb El Clásicóját.



Spanyolország és az egész futballvilág legnépszerűbb rangadója az El Clásico. A Real Madrid és a Barcelona összecsapásainak jelentősége végletekig elkoptatott közhely, ám jó pár fantasztikus meccset láthattunk már a két csapat között, így nem véletlen, hogy mind a rajongók, mind a semleges szurkolók előre dörzsölik a tenyerüket minden egyes El Clásico előtt. Szombat este a két spanyol óriás párviadalának újabb felvonása következik, ennek apropóján szedtük össze az elmúlt évtizedből az öt legemlékezetesebb mérkőzésüket a Telegraph cikke alapján.
 
 
5
2008. május 7., Real Madrid–Barcelona 4–1 
A madridiak friss bajnokként élvezhették ki, ahogy a katalánok a szokáshoz hűen díszsorfalat álltak, amíg ők a pályára vonultak. Azonban itt még nem ért véget a Real szurkolóinak jókedve, hisz Raúl már a 13. percben beköszönt Victor Valdesnek, őt pedig követte még Robben, Hiugaín és van Nistelrooy is. Thierry Henry a 87. percben még tudott szépíteni, de ez az eredmény Frank Rijkaard barcelonai pályafutásának végét jelentette (bár már előtte is erősen a levegőben volt a távozása).
 

 
4
2014. április 16., Barcelona–Real Madrid 1–2 
Az este, amit úgy emlegetnek, Gareth Bale belépése a Galaktikusok közé. Milyen lépés? Futás! Nem sokkal Marc Bartra egyenlítő gólját követően félelmetes tempóban futotta körbe a barcelonai védőt az El Clásico-k történetének legdrágább játékosa, s a majd 60 méteres szólót követően egy finom mozdulattal Pinto lábai közé passzolva biztosította be a Király Kupát.
 

 
3
2011. augusztus 17., Barcelona–Real Madrid 3–2
Az utóbbi évek legforróbb hangulatú Clásicoja minden bizonnyal a 2011-es Szuperkupa-döntő visszavágója volt. Mindkét csapat hatalmas iramban játszott, minden játékos igyekezett 100 százalékot nyújtani és a borzasztó feszültség a gólokat követő ünneplések során szakadt csak fel. Marcelo utolsóperces belépőjét követően aztán elszabadultak az indulatok, a rangadó presztízséhez méltatlan „tömegverekedés” alakult ki a játékosok közt, a Real bal bekkje mellett Özil és David Villa is piros lappal zárta a találkozót. A mélypont mégis Jose Mourinho megmozdulása volt: a portugál edző szemen bökte a katalánok akkori másodedzőjét, Tito Vilanovát.
 

 
2
2010. november 29., Barcelona–Real Madrid 5–0 
„Üdv az El Clásico-n, Jose!” Egy frissen kinevezett edző számára rendkívül fontos az első összecsapás a rivális csapattal. Különösen igaz ez a Real Madridnál. Az aktuális BL-győztes Mourinho azonban csúnyán beleszaladt a késbe az első El Clásicoján, amit ő is csak így kommentált: „Pályafutásom legrosszabb veresége volt”.
 

 
1
2009. május 2., Real Madrid–Barcelona 2–6
Ez az a meccs, amit aki csak látott, valószínűleg sosem felejti el. Persze más előjellel emlékeznek rá vissza a madridi és a barcelonai szurkolók. Ez volt a Pep Guardiola által felépített csapat csúcspontja, amikor még nem fulladt unalomba a tikitaka, hanem gyönyörű, de céltudatos játékkal roppantották össze a legkeményebb ellenfeleket is (egyedül a BL-elődöntő árnyékolja be ezt a fantasztikus szezont).
 

 
Ma Zinedine Zidane debütálhat az El Clásicon edzőként, futballrajongóként pedig azért mindenképpen szoríthatunk, hogy legalább olyan színvonalas meccset láthassunk, mint a fentiek bármelyike.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább