„Súlyosan rácsúsztam valami tudatmódosítóra”

„Súlyosan rácsúsztam valami tudatmódosítóra”

, Focitipp Official

Körkérdés 2016: Zelei Dávid

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Zelei Dávid válaszai.Az idei toplisták >>>

Zelei Dávid a Focitippen >>>

 

Mi volt a 2016-os év legnagyobb futballélménye?

1985-ben születtem, tehát még a tévéig sem biztos, hogy elláttam, amikor legutóbb magyar futballcsapat világversenyen járt. Amikor tavaly két, számomra egészen valószínűtlenül jól sikerült meccsel  végre kvalifikáltuk magunkat az Eb-re, tudtam, hogy ha beledöglök is, ott kell lennem Franciaországban. Nem döglöttem bele, és ha nem is a B-középben, de ott voltam. Még innen is elromolhatott volna a dolog, de a sors nem szúrt ki velem: egy klasszikusan „meddő mezőnyfölényben” lejátszott meccsen (melyeket kivétel nélkül el szoktunk veszíteni) valahogy mégis sikerült góllal befejeznünk egy akciót Izland ellen, aztán az utolsó utáni percben Király hatalmas rutinnal földhöz szögezte a sorfalat, Gudjohnsen pedig nem tudta megszerezni a győzelmet az északiaknak. Maradt az 1:1, mi pedig másnap, a feleségemmel Marseille-ben sétálva azt vettük észre, hogy a dél-francia bűnözés fővárosa valójában egy magyar falu: amikor délelőtt tízkor arra lettem figyelmes, hogy egy partmenti óriáskerékről kórusban zúg a „Magyaroooor-szág, Magyaroooor-szág, Magyarország éjáóóóóóó”, úgy éreztem, hogy ha igaza van Tamási Áronnak, és azért vagyunk ezen a világon, hogy valahol otthon legyünk benne, hát akkor én most otthon vagyok, és itt vagyok otthon. Kinyitni a L’Équipe-et, és a csoportkör álomcsapatában látni Kleinheislert, elismerő pacsit kapni Gera góljáért egy portugáloknak szorító francia pincértől, és a földön fetrengve ordítani Szalai góljánál Alabáék ellen, mind-mind arrafelé mutatott, hogy súlyosan rácsúsztam valami tudatmódosítóra, eszméletlenül sokat ittam, vagy komoly lázálmaim vannak. Végtelenül boldog vagyok, hogy nem így volt.            

 

Mi okozta számodra a legnagyobb futballal kapcsolatos csalódást 2016-ban?

A magyar értelmiség egy részének rémületes nyavalygása az Eb-szereplés kapcsán. Sosem éreztem ennyire, hogy általam értékesnek tekintett, vagy saját magukat értelmes embernek valló intellektusok ennyire beleszartak volna az örömömbe, ráadásul olyan érveket felhozva, amiket egy értelmesebb óvodás is képes megcáfolni a reggeli kakaó mellett.  

 

Mit vársz a 2017-es évtől?

Ha optimista vagyok, azt, hogy kedvenc csapatom, a Tatabánya túléli ezt az esztendőt is – abszolút pénz nélkül játszva (egy ideje már a klub honlapja sem üzemel) hősies teljesítményt nyújtottak a fiúk, nekem ők az ősz hősei. Az európai kupaporondon azt várom, hogy a Videoton megmutassa a karakterét (bennük idén is volt kraft), a hamarosan kezdődő átigazolási szezontól pedig azt, hogy a nyár vesztesei, Guzmics, Kádár és Szalai is olyan helyre kerüljenek, ahol minőségi bajnokságban kaphatnak rendszeres terhelést.

 

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább