Az újoncok második éve a legveszélyesebb

Az újoncok második éve a legveszélyesebb

, focitipp.hu

Serie A, előzetes

2. rész

Szombaton a Roma-Livorno mérkőzéssel végre elkezdődik az olasz bajnokság is. Előzetesünk második részében az Ascoli, az Empoli, a Cagliari, a Parma és a Siena esélyeit latolgattuk. Ezen kívül az összes induló adatlapja és játékoskeretei is elérhetők.



Serie A-előzetes, 1. rész: Atalanta, Catania, Torino, Reggina, Messina >>> 

Serie A-előzetes, 3. rész: Udinese, Sampdoria, Livorno, Chievo, Palermo >>>

Serie A-előzetes, 4. rész: Inter, Milan, Roma, Fiorentina, Lazio >>>



Ascoli


Totális keretcsere
Az Ascoli tavaly újoncként a 10. helyen zárta a bajnokságot, de az újoncoknál mindig a második évet tekintik kritikusnak: a két éve hetedikként debütáló Messina például tavaly kieső helyen végzett. Az Ascoli masszív játékának bizonyítéka, hogy a csapat a bajnokságban a legtöbb (16) döntetlent érte el - persze ezt a masszivitást akár unalmasnak is tekinthetjük.


Az Ascoli csapata idén gyakorlatilag teljesen kicserélődött: 25 játékos érkezett és 19 távozott a csapattól. A csapatnak ráadásul új edzője is van Attilio Tesser személyében. A 48 éves tréner tavaly mutatkozott be az élvonalban a Cagliari kispadján, de csak néhány mérkőzést töltött az őszi szezonban gyötrődő szárdok kispadján. Most azonban új csapatot építhet, kipróbált harcosokból. A kapuban például az a Gianluca Pagliuca állhat majd, aki a Bolognát hagyta ott (Paolo Maldini és) a legtöbb A ligás szereplés megszerzésének reményében. Az Ascoli egyébként is jól megcsapolta a Bologna csapatát, mert a védelembe (Nastase) és a középpályára (Pecchia) is a piros-kékektől szereztek rutinos játékosokat. A keret azonban még így sem tekinthető túl acélosnak: a játékosok értéke alapján utolsónak számítanak a Serie A mezőnyében. Mégsem valószínű, hogy a tabellán is az utolsók lesznek.


Az Ascoli adatlapja és játékoskerete >>>



Empoli


Megszakad végre a rossz sorozat?
Az Ascolihoz hasonlóan az Empoli játékosanyagára is ráfért volna egy kis frissítés. Az érkezők közül a legnagyobb névnek az ötszörös olasz válogatott Daniele Adani és a 2000-ben utánpótlás Eb-címet szerző Luca Saudati számít. A klubvezetők eladták azonban 10 millió euróért Francesco Tavanót a Valenciának - és vele együtt 19 gólt, ami feltehetően hiányozni fog a toszkán kiscsapatnak.


További párhuzam az Ascolival, hogy az Empoli is újoncként érte el a tavalyi remek eredményét, a bajnoki hetedik helyet. Az Empolira ráadásul triplán érvényes a „mindig a második szezon a legnehezebb egy újoncnak" kijelentés. A kék-fehérek ugyanis tavaly negyedszer indultak újoncként a Serie A-ban. A korábbi három esetben azonban a sikeres debütálást (1987, 1998, 2003) követően a második évben (1988, 1999, 2004) mindig kiesett a csapat. Azonban létezik egy másik közhely is: „egyszer minden sorozatnak meg kell szakadnia". Empoliban ebben bíznak.


Az Empoli adatlapja és játékoskerete >>>



Cagliari

Most az sem baj, ha rossz a rajt
A Cagliari tavaly szörnyen kezdte a szezont, hiszen a piros-kékek az első 12 fordulóban mindössze 5 pontot összegyűjtve nyeretlenül álltak a tabella utolsó helyén. Gianfranco Zola visszavonulása mellett az előző szezon sztárjai (Langella és Esposito) sem találták a formájukat. Aztán jött a hondurasi Suazo, rúgott 22 gólt, és ezzel szinte egyedül tartotta bent az első osztályban a szárd kiscsapatot.


De Suazo nemcsak jött, hanem maradt is, ami a nyár legnagyobb örömhíre a Cagliari szurkolói számára. Pedig több élvonalbeli csapatnál (Roma, Milan) is felmerült a hondurasi neve a nyári átigazolási vircsaftban. A keret amúgy nem nagyon változott meg. Az érkezők között mindenképpen megemlítendő a rutinos élvonalbeli játékosnak számító, a Bolognától leigazolt Leonardo Colucci; valamint az utánpótlás-válogatottban tavaly ősszel Budapesten is látott Pepe. Ezzel az állandósággal az egyszeres bajnok (1970) Cagliari bizonyára továbbra is a legfelső osztályban maradhat. Ráadásul most még az sem tragédia, ha beragadnak a rajtnál: a ponthátránnyal induló csapatok egy darabig még mögöttük lesznek a tabellán.


A Cagliari adatlapja és játékoskerete >>>



Parma

Mi lesz veled, Parma?
A Parma egyike annak a három klubnak az olasz bajnokságban, amelyik még sosem esett ki az első osztályból: a Parma 1990, a Chievo 2001, a Siena pedig 2003 óta tagja folyamatosan az élvonalnak. Persze a három csapat közül a Parma tekinthető a legsikeresebbnek, hiszen a sárga-kékek szűk másfél évtized szenzációs eredményeket értek el: egyebek mellett három olasz kupa-, két UEFA kupa- és egy KEK-győzelemre lehetnek büszkék. Méltán.


A Parmalat összeomlása után azonban az is kisebbfajta csoda, hogy a pármaiak az élvonalban maradhattak: a 2005 őszén lejátszott osztályozón Cardone és Gilardino góljaival a Bolognát tessékelték a másodosztályba. Azonban a tavaly megszerzett 8. helyük se tévesszen meg senkit: a szezon nagy részében a kiesés réme is fenyegette a Parmát.


Nagy kérdés, hogy idén mire mennek az első osztályban, a keretük ugyanis tovább gyengült. Hol vannak már azok az idők, amikor a Buffon-Cannavaro-Thuram tengely állta az ellenfelek útját? Fabio helyett már csak Paolo őrizte a Cannavaro-család hírnevét Parmában, mostanáig. A bekk a szülővárosát, Nápolyt választotta, de rajta kívül még hét állandó kezdőjátékos távozott a nyáron, többségében a csapat tavalyi húzóemberei (Bonera, Pasquale, Simplício, Bresciano, Marchionni, Delvecchio, Corradi). A pótlásukra érkezett nyolc ifijátékos, valamint három keleti támadó: a fehérorosz Kutuzov, a horvát Budan és a bosnyák Muszlimovics. Egyelőre csak csóváljuk a fejünket és sóhajtozunk - mi lesz veled, Parma?


A Parma adatlapja és játékoskerete >>>



Siena

A sorozat szerint a 16. helyen végeznek
A Juventus kizárása az első osztályú klubok közül a Sienát is érzékenyen érintette, ugyanis a torinóiak hat játékosukat (Tudor, Legrottaglie, Guzman, Volpato, Paro, Mirante) is visszarendelték a Sienától. A Siena azonban rajtuk kívül olyan, viszonylag komoly neveket is elcsábított, mint Manninger, Bertotto, Candela, Codrea vagy Corvia. Rajtuk kívül érkezett még egy lengyel középpályás (Siedlarz a Widzew Lódzból), a Veronával már az A ligában is rendszeresen szereplő liechtensteini Mario Frick (ne becsüljük le: a Veronában 7, a Ternanában 44, a válogatottban már 8 gólt jegyzett), valamint a Maribor csapatában az idei UEFA-sorozatban már eredményes szlovén Goradz Zajc.


A Siena első bajnoki szezonjában (2004) a 13, azt követően a 14., majd tavaly a 15. helyen végzett. A sorozat szerint idén a 16. hely következik. Márpedig a körülményeket ismerve ez kudarcnak számítana Mario Beretta csapatától.


A Siena adatlapja és játékoskerete >>>



A Serie A csapatainak adatlapja és játékoskeretei

Ascoli
Atalanta
Cagliari
Catania
Chievo
Empoli
Fiorentina
Internazionale
Lazio
Livorno
Messina
Milan
Palermo
Parma
Reggina
Roma
Sampdoria
Siena
Torino
Udinese



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább