Valamelyikük akár robbanthat is

Valamelyikük akár robbanthat is

, focitipp.hu

Serie A, előzetes

3. rész

Szombaton a Roma-Livorno mérkőzéssel végre elkezdődik az olasz bajnokság is. Harmadik részünk főszereplője öt masszív gárda: Udinese, Sampdoria, Livorno, Chievo, Palermo. Ezen kívül az összes induló adatlapja és játékoskeretei is elérhetők.



Serie A-előzetes, 1. rész: Atalanta, Catania, Torino, Reggina, Messina >>>
Serie A-előzetes, 2. rész: Ascoli, Empoli, Cagliari, Parma, Siena >>>
Serie A-előzetes, 4. rész: Inter, Milan, Roma, Fiorentina, Lazio >>>


Udinese


Dél-amerikai és finn invázió Udinében

Az Udinese tavalyelőtt története legnagyobb sikerét érte el, amikor sikerült kvalifikálni magát a Bajnokok Ligája selejtezőibe. Az ősz sem indult rosszul: a portugál Sporting kiverése bravúr volt, majd a csoportkörben is helytálltak a fekete-fehérek. A Barcelona elleni vereséggel aztán elszálltak a nyolcaddöntős remények, és az Udinese depresszióba esett. A csapat szépen lassan lecsúszott a tabellán, és csak az UEFA-kupából történő kiesés (Levszki Szófia) után kapaszkodott fel, és végül a 11. helyen végzett.

Az idei szezonra azonban jól felkészült az igazolások terén a friuli gárda. Megszerezték a svájci Bellinzonától a szerb válogatott védőjét, Igor Djuricsot; a Modenától pedig a ghánai válogatott csatárt, Asamoah Gyant. Emellett főleg Dél-Amerikában néztek szét a klubvezetők: a kolumbiai Aguilart, a paragayi Montielt és a brazil Schumachert sikerült magukhoz csábítaniuk. Különösen a paraguayitól várnak sokat: a még mindig csak 18 éves középpályás, tagja volt a 15 éven aluliakkal Dél-Amerikai Bajnokságot nyert csapatnak; 16 évesen már bemutatkozott hazája felnőttbajnokságában, idén nyáron pedig tagja volt a csapat keretének a németországi világbajnokságon. További egzotikum, hogy az Udinesében három finn futballista is szerepelhet az idei szezonban: a 19 éves moszkvai születésű Roman Eremenko, Jarkko Hurme és Jani Virtanen. Arról már nem is beszélve, hogy jelenleg is Udinében vesztegel a még Serse Cosmi által odacipelt líbiai sztár, az elnök-diktátor fia, Szaid Khadafi. A Serie A legbővebb keretével dolgozó Galeone mesternek mindazonáltal nem lesz könnyű dolga: a kulcsemberek közül elment Candela, Bertotto, Vidigal, Pieri és Mauri. Gyakorlatilag tehát új csapatot kell építenie a De Sanctis, Zenoni, Natali, Obodo, Muntari, Pinzi tengelyre.

Az Udinese adatlapja és játékoskerete >>>


Sampdoria


Vége a változatlanság korszakának
A Sampdoria tavaly belefutott története leghosszabb vereségsorozatába: február 19. és április 2-a között zsinórban hat vereséget szenvedtek el. Ráadásul a bajnokság utolsó 13 mérkőzésén is nyeretlenek maradtak, így végül csak a 12. helyet szerezték meg. Csoda, hogy Walter Novellino mester megtarthatta az állását.

De nemcsak az állását tartotta meg, hanem számos minőségi futbalistával is gazdagodott az elmúlt években gyakorlatilag változatlan kerettel dolgozó genovai klub.
Ketten a Palermótól érkeztek: a tavaszt a Lazionál töltő középpályás (Massimo Bonanni); a szögleteknél életveszélyes és már a válogatottban is debütáló Materazzi-hasonmás belső védő (Christian Terlizzi). Megszerezték a Juventusnál kiegészítő embernek számító uruguuayi fazonszabászt, Rubén Oliverát; valamint az Udienese vízhordóját, Marko Pierit.

A távozók listája is hosszadalmas és fájdalmas is egyben: Antonioli, Castellini, Gasbarroni, Dalla Bona, Tonetto, Diana. A sor még folytatható lenne: gyakorlatilag a csatársoron kívül teljesen más összeállításban láthatjuk majd a Sampdoriát idén. Márpedig a tavalyi szereplés után sokkal rosszabb már nem jöhet.

A Sampdoria adatlapja és játékoskerete >>>


Livorno


Masszív, megbízható munkáscsapat
A Livorno tavaly a hatodik helyen végzett, ami a klub 1920-ban és 1943-ban elért második helye utáni legjobb bajnoki eredménye. Tavaly a jelenleg a válogatottnál dolgozó Roberto Donadoninak sikerült egy remek csapatot összeraknia, amely az idei szezonban is nagyjából hasonló összetételben léphet majd pályára. A távozók oldalán Vargas, De Ascentis és Giuseppe Colucci jelent igazán komoly veszteséget, de az érkezők listája bizakodásra adhat okot. Hátul Giovanni Pasquale, az iráni Rahman Rezaei és a ghánai Samuel Kuffour, a középpályán Luca Vigiani, Antonio Filippini és a portugál Vidigal is igazán komoly nyereséget jelenthet. Az örökös gólzsák Cristiano Lucarelli mellé pedig érkezett a brazil Paulinho az ifjúsági csapatból, valamint a Nápolyban az olaszok elleni Eb-selejtezőn is eredményes litván válogatott Tomas Danilevicius. Arrigoni mesternek tehát nincs oka panaszra, a Serie A egyik legerősebb keretével vághat neki a bajnokságra, és az UEFA-kupában is bizonyíthat majd a csapattal.

A Livorno adatlapja és játékoskerete >>>


Chievo


Idén sem pukkadnak ki
A veronaiaktól a 2001-es első Serie A-s szezonjuk óta minden évben várják az összeomlást, de az csak nem akar bekövetkezni. Bár az első év vitális játékát azóta sem ismételték meg a sárga-kékek, egyedül a tavalyelőtti 15. hely volt igazi kisiklás a kiscsapattól. A tavalyi káosz eredményeképpen a 4. helyen találták magukat, ami BL-selejtezőt jelentett. Pechjükre, mert ott a bolgár Levszki Szófia átgázolt rajtuk.

A játékoskeretük sem változott jelentősen: érkezett Brighi, Godeas és a lengyel Kosowski, valamint a fiatalabb korosztályt képviselő utánpótlás-válogatott Sammarco és a római Scurto. Maradt a válogatottnál Párizsban pechesen bemutatkozó Semioli, a nagyobb nevek közül pedig egyedül a brazil Amaurit (Palermo) veszítette el a klub.

Idén ismét esélyesek arra, hogy a középmezőny elején végezzenek, hiszen egy olyan sikeredző ül a csapat kispadján, mint Beppe Pillon. Bárhogy is nézzük: Pillon mester történelmet csinált Trevisóban és Veronában is: előbbi csapatot 2005-ben története során először juttatta fel az A ligába, tavaly pedig a Chievót kormányozta a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyre.

A Chievo adatlapja és játékoskerete >>>


Palermo


Kétcsapatnyi focista távozott, a sikeredző visszatért

A tavalyelőtt újoncként a bajnokság 6. helyét megszerző Palermo tavaly egy helyet javítva az 5. helyen végzett a szezonban. Mauro Zamparini elnök a Milan legnagyobb ellendrukkere volt a nyáron, hiszen a milánóiak komolyabb eltiltása esetén a Palermo a Bajnokok Ligájában is elindulhatott volna. A klubelnök ennek megfelelően erős csapatot ígért, majd váratlanul eladott kétcsapatnyi játékost. Ráadásul olyan nevek távoztak, mint Terlizzi, Conteh, Grosso, Mutarelli, Barone, Makinwa vagy Santana.

Az érkezők listája korántsem ilyen veretes. Komolyabb erősítésnek a két pármai (az ausztrál Bresciano és a brazil Simplício) és két genovai középpályás (Diana és Pisano), valamint a brazul Amauri tűnik. Ami azonban biztathatja a palermóiak szurkolóit, hogy visszatért a balul elsült monacói kalandjáról a csapat korábbi sikeredzője. Az a Francesco Guidolin, aki 2004. januárjában vette át a rózsaszínek irányítását és előbb feljuttatta őket az első osztályba, majd újoncként a hatodik helyre vezette a csapatot. Vagyis az egyik énünk félti a keretében némileg meggyengült Palermót, a másik viszont Guidolin személye miatt bizakodik.

A Palermo adatlapja és játékoskerete >>>


A Serie A csapatainak adatlapja és játékoskeretei
Ascoli
Atalanta
Cagliari
Catania
Chievo
Empoli
Fiorentina
Internazionale
Lazio
Livorno
Messina
Milan
Palermo
Parma
Reggina
Roma
Sampdoria
Siena
Torino
Udinese


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább