Milánó ismét olasz futballközpont lehet

Milánó ismét olasz futballközpont lehet

, focitipp.hu

Serie A, előzetes

4. rész

Szombaton a Roma-Livorno mérkőzéssel végre elkezdődik az olasz bajnokság is. Harmadik részünk főszereplője öt masszív gárda: Inter, Milan, Roma, Fiorentina, Lazio. Ezen kívül az összes induló adatlapja és játékoskeretei is elérhetők.



Serie A-előzetes, 1. rész: Atalanta, Catania, Torino, Reggina, Messina >>>
Serie A-előzetes, 2. rész: Ascoli, Empoli, Cagliari, Parma, Siena >>>
Serie A-előzetes, 3. rész: Udinese, Sampdoria, Livorno, Chievo, Palermo >>>


Internazionale


Most már kudarc lenne az ezüst
A tavasszal kirobbant olasz futballbotránynak köszönhetően a tavalyi bajnoki címet az Internazionale zsebelte be, az 1989 óta a Scudettóra áhítozó kék-feketéknek így megannyi csalódást követően az ölébe hullott az aranyérem. Sorszám szerint a tizennegyedik, de valószínűleg a legkisebb értékű az összes közül. Ahhoz, hogy ez a helyzet változzon, idén már a pályán is bizonyítania kellene Mancini legénységének.

A duplázásra minden esélyük megvan, hiszen a két legnagyobb rivális közül a Juventus csak a másodosztályban indul, a Milan pedig 8 pontos hátrányból kezdi a szezont. Ráadásul az Internél szokásos nagy nyári bevásárlás után van is miért bizakodniuk a kék-feketék szimpatizánsainak, hiszen ezúttal hét olyan játékost is leigazoltak (Crespo, Dacourt, Grosso, Ibrahimovic, Maxwell, Maicon, Vieira), akik nemcsak a nevükben jelenthetnek erősítést a klubnak, ahogy azt az olasz Szuperkupa döntőjében már bizonyították is. A keret erősségét jelzi, hogy a csapat játékosai közül tízet is 10 millió euró fölötti összegre taksálnak.

Az Inter ráadásul jó érzékkel adott túl olyan futballistákon (Wome, Favalli, César, Zé Maria), akiknek enyhén szólva sem jött össze a milánói kaland. Persze a futball nemcsak név- és számháború, hanem egyben stratégia és taktika is. Roberto Mancini a harmadik szezonját kezdi meg a csapat trénereként, így éppen itt az ideje, hogy a már-már tökéletesnek mondható játékosállományból valódi csapatot kovácsoljon. Az Inter számára a bajnoki cím megszerzésén kívül minden más eredmény kudarcnak számítana, és ez bizonyára Mancini állásába kerülne.

Az Internazionale adatlapja és játékoskerete >>>


Milan


Csupa ellentmondás
A Milan tavaly az egész szezonban versenyt futott az Interrel a bajnokság második helyének eléréésért, és a Bajnokok Ligája selejtezőinek elkerüléséért. A pályán győztek is a piros-feketék, de augusztusban mégis a Milan utazott Belgrádba selejtezni, és nem az Inter. Persze vannak ennél nagyobb gondjai is a Milannak.

Elsősorban a védelemben. A csapat nyolc védőjének átlagéletkora ugyanis majdnem 33 év. A tavalyi keret tagjai Simics kivételével persze mindnyájan klasszisok, de a nyáron érkezettek közül Favalli (34) leigazolása teljesen érthetetlen. Igaz, Bonera (25) megszerzése hosszú távon valóban erősítést jelenthet. A Milan emellett 51 millió euróért eladta a klub színeiben 127 bajnoki gólt szerző Andrij Sevcsenkót is a Chelsea-nek, pedig a megtartásáért még aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a szurkolók.

Valami azonban azt súgja, hogy a Milan nem járt rosszul az üzlettel. Az ukrán mintha már leszállóágban lenne, ráadásul tavaly - rá korábban nem jellemzően - feltűnően sokat veszekedett a csapattársaival. Kakát viszont megtartották a Real Madrid sorozatos ostroma ellenére, a csatársorba igazolt brazil Olivera pedig a szezon meglepetésemberévé is válhat. A tavaszt a tavalyi Libertadores Kupa-győztes Sao Paolónál töltő csatár egyelőre igencsak alulértékeltnek tűnik. Persze a csapatnak van még egy gondja: 8 pontos hátrányból kezdi a szezont. Pirlóék azonban mégis a bajnoki címre hajtanak majd. Nem is esélytelenül: tavaly 12 ponttal előzték meg az Intert.

A Milan adatlapja és játékoskerete >>>


Roma


Három érv a Roma mellett
A két milánói klubon kívül a bajnokesélyesek között emlegetik még a Romát is. Nézzük, mi szól emellett! Először is, a fővárosiak tavaly sorozatban 11 mérkőzést nyertek meg a bajnokságban, amivel megdöntötték a bajnoki rekordot. Idén azonban (majdnem) mindenki a nulláról indul, tehát ez nem sokat nyom a latban.

Második érvként azt említhetjük, hogy a rómaiak kerete megerősödött a nyáron. Tény, hogy a két legarrogánsabb focistájuk sokak örömére elhagyta Rómát (Dacourt az Interhez, Cufré a Monacóhoz írt alá), az érkezők között pedig megbízható, jó szellemű futballisták találhatók. A középpályán Tonetto és az Internél mellőzött Pizarro sokat érhet, nem is beszélve a Leccében szenzációsan focizó fiatal Vucsinics-Cassetti párosról.

A harmadik érv egy név: Luciano Spalletti. A kopasz mester két éve az Udinesét a BL-be kormányozta, tavaly pedig Rómában is elkezdett rendet rakni. Céltudatossága akár aranyat is érhet.

A Roma adatlapja és játékoskerete >>>


Fiorentina


Prandelli újrakezdheti
A Fiorentina is nagyrészt az edzőnek, Cesare Prandellinek köszönheti tavalyi sikereit. A firenzeieknek valahogy mégsem akar összejönni a kiugrás. 2002-ben egészen a negyedosztályig zuhantak vissza az anyagi csőd miatt, tavaly pedig hiába szerezték meg a BL-selejtezőt érő negyedik helyet, a pontlevonások miatt nemhogy a nemzetközi porondra nem térhetnek vissza, hanem 19 pontos hátrányból kénytelenek kezdeni a szezont.

Annak viszont örülhetnek, hogy a Juventusszal szemben legalább a csapatukat nem hordták szét. Sőt, valamelyest talán erősödtek is. Az állandó kezdőjátékosok közül Di Loreto, Brocchi, Fiore, Riganó és Bozsinov távozott, de a helyükre érkező Liverani, Blasi, Gobbi, Santana, Mutu ötös sem tűnik gyengébbnek. Egy biztos: Prandelli mesternek egy egészen új középpályássort kell összeraknia. Nincs miért félteni: tavaly is elég volt neki a nyár ahhoz, hogy ütőképes csapatot csináljon a Violákból. Ha ez megvan, akkor már csak a riválisok botladozásaiért kell aggódniuk a szurkolóknak ahhoz, hogy legalább az UEFA-kupa indulást érő hatodik hely meglegyen.

A Fiorentina adatlapja és játékoskerete >>>


Lazio


Égszínkék álmok
A Lazio a Fiorentinához hasonlóan hátrányból (igaz „csak" mínusz 11 pontról) és középpályástengelye (Dabo, és a csapatkapitány Liverani) nélkül kezdi a szezont. A csapat két meghatározó futballistáján kívül azonban mindenki a fedélzeten maradt. Sőt, Mauri, Mutarelli, Ledesma és Makinwa személyében olyan új arcok is érkeztek a rómaiakhoz, akikkel a csapat hamar elkerülhet a kiesést jelentő helyekről.

Az már bajosabb, hogy meglesz-e a rómaiaknak a célként kitűzött hatodik pozíció a szezon zárásakor. Ha a Lazio tavalyi eredményéből csak 11 pontot vontak volna le, még az is elég lett volna a hatodik helyhez. Ha azonban a tavalyelőtti Laziótól vettek volna el 11 pontot, akkor a csapat utolsóként kihullott volna az első osztályból. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy jövő tavasszal az UEFA-kupás helyezés majd csak egy égszínkék álomnak tűnik majd.

A Lazio adatlapja és játékoskerete >>>


A Serie A csapatainak adatlapja és játékoskeretei
Ascoli
Atalanta
Cagliari
Catania
Chievo
Empoli
Fiorentina
Internazionale
Lazio
Livorno
Messina
Milan
Palermo
Parma
Reggina
Roma
Sampdoria
Siena
Torino
Udinese


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább